Losser wil pilotgebied worden voor uitwisseling duurzame energie met Duitsland

De gemeente Losser wil een experimenteergebied worden voor het uitwisselen van duurzame energie met de Duitse buurgemeente Bad Bentheim. Dat heeft de gemeente samen met provincie Overijssel in een brief aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gevraagd.

Naast Losser en Overijssel ondertekenden de provincies Limburg en Drenthe en de gemeenten Kerkrade en Emmen de brief.

Overbelasting

Zowel in Nederland als Duitsland kampt het grensgebied met overbelasting van het elektriciteitsnet. Door elektriciteit van duurzame energiebronnen uit te wisselen met Duitse buurgemeenten kunnen die problemen worden verholpen. "Inwoners van Losser zien Duitse windmolens stil staan omdat ze de energie niet kwijt kunnen terwijl wij die duurzame energie goed kunnen gebruiken", verklaart wethouder Jaimy van Essen van de gemeente Losser.

Het Rijk wil ook graag dat er een samenwerking wordt aangegaan met de Duitse buurgemeenten, maar door wet- en regelgeving is dat op dit moment nog niet mogelijk. Aangezien de grensgemeenten niet langer willen wachten, vragen ze de minister om vooruitlopend op de wetswijziging de gemeenten Losser, Emmen en Kerkrade experimenteergebieden te maken.

Twee vliegen in één klap

Volgens de gemeenten biedt zo'n pilot alleen maar voordelen. Zo kunnen duurzame projecten op korte termijn doorgaan als de gemeenten worden aangewezen als experimenteergebieden en dienen de projecten tegelijkertijd als proef voor de invoering van nieuwe Europese regelgeving.

Losser wil samen met Bad Bentheim een gezamenlijk energiepark realiseren met zonnepanelen en windmolens aan beide zijden van de grens. Nu staat provinciale regelgeving de komst van windmolens bij De Lutte nog in de weg maar Losser verwacht dat Provinciale Staten hiervoor toestemming gaat geven.

Meer over dit onderwerp:
NOORDOOST-TWENTE
Deel dit artikel: