Boeken over Vriezenveen en Deventer zijn Overijssels beste

Niet in een volle theaterzaal, maar met behulp van een livestream werden gisteravond de winnaars van de Overijssels Boek van het Jaar-verkiezing bekendgemaakt. Boeken over Vriezenveen en Deventer vielen in de prijzen.

‘De Rusluie’ van Nicole Harmsen won de titel Overijssels Boek van het Jaar in de categorie 'fictie'. De roman vertelt het verhaal van de boerenfamilies uit Vriezenveen die begin achttiende eeuw naar Sint-Petersburg vertrokken om daar handel te drijven.

Volgens de jury brengt het boek een bijzondere episode uit de Overijsselse geschiedenis tot leven. "Een uiterst interessant boek, goed en boeiend geschreven. Zowel geschikt voor geïnteresseerden in de geschiedenis van Vriezenveen, als zeker ook voor een breed publiek", aldus de jury.

Deventer Boekenstad

In de categorie 'non-fictie' ging de eerste prijs naar 'Deventer Boekenstad' van Suzan Folkerts en Garrelt Verhoeven. Het boek gaat over twaalf eeuwen boekcultuur in Deventer.

"De lezer kan eruit halen wat hij wil: algemeen historisch inzicht, specialistische kennis of leuke anekdotes. Deventer boekenstad doet absoluut recht aan de status van Deventer als boekenstad", luidt het oordeel van de jury.

Eervolle vermelding

De jury had een eervolle vermelding voor de enige dichtbundel onder de inzendingen: ‘Vechtdalnotities’ van schrijver Lenze Bouwers en beeldend kunstenaar Gijs Dragt. "Een prachtig vormgegeven boek waarin gedichten en foto’s elkaar versterken."

Meer over dit onderwerp:
CULTUUR DEVENTER REGIO ALMELO
Deel dit artikel: