Slapeloze nachten: hoe was fraude van half miljoen door Van G mogelijk?

'Helpt Elkander' Het is de naam van de lokale begrafenisvereniging uit Dinkelland. Cynischer kan het niet in deze tijd. De penningmeester van de vereniging, die ook raadslid is van Lokaal Dinkelland, heeft vrijwel de volledige kas geplunderd: Zo'n half miljoen euro. Hoe kon het zover komen?

Het raadslid en penningmeester Arwin van G is spoorloos. Met de noorderzon vertrokken. Dat was begin dit jaar. Nu pas is duidelijk dat hij de wijk nam na zwaar onder druk te zijn gezet door het bestuur van de begrafenisvereniging die ontdekte dat het raadslid het niet zo nauw nam met de financiële moraal.

Zelfs een kopje koffie kan niet meer

De penningmeester kreeg alle vrijheid om het vermogen van de vereniging te beheren: zo'n 675.000 euro. Van G had alle volmachten. De gevolgen voor de verenging zijn desastreus. De lopende rekening is geplunderd. Het gevolg: tijdens een bijeenkomst vrijdagavond waarbij het bestuur zo'n honderd leden tekst en uitleg gaf, kon geen kopje koffie worden geserveerd. Domweg omdat er geen geld meer is.

Uit onderzoek blijkt dat het allemaal nog erger is. Penningmeester Van G blijkt al vanaf 2011 stelselmatig de meerdere rekeningen van de begrafenisvereniging 'Helpt Elkander' te hebben geplunderd. Volgens voorzitter Berthie Schutte deed Van G dat heel geraffineerd. Er zou zelfs sprake zijn van valse handtekeningen. Maar waar ging het mis?

Een reconstructie:

Een nabestaande mailt het bestuur dat een uitvaartrekening al langere tijd open staat. Ook na herhaaldelijk verzoek aan penningmeester en raadslid Van G was geen betaling ontvangen. Voorzitter Schutte vraagt Van G opheldering, maar die geeft geen plausibele verklaring. Schutte vraagt een financieel overzicht en krijgt dat begin december 2013 van Van G. Dan slaat de schrik om het hart. Van G blijkt ruim 11.000 euro van de lopende rekening aan zichzelf te hebben overgemaakt.

Voorzitter Schutte wil het geld voor Oudejaarsdag 2013 terug. Dat gebeurt niet. Vervolgens gaan hij en een ander bestuurslid naar de banken zoals ABN AMRO en de ING. Met name de laatste bank doet moeilijk. Er worden nieuwe bankpasjes aangevraagd nadat de bank duidelijk wordt gemaakt dat het niet goed zit bij Van G. De pasjes worden uitgerekend naar Van G gestuurd.

2 januari boekt van G nog 21.000 euro over van de rekening van de begrafenisvereniging aan z'n privérekening. Daarna reageert Van G nergens meer op en is weg. Het bestuur doet vervolgens aangifte. Van G reageert nog via zijn advocaat, maar daarna wordt het muisstil. Hij blijkt 21.000 euro van de lopende rekening te hebben gestolen. Op woensdag 15 januari haalt de politie financiële bescheiden uit de woning van Van G.

Uit alle onderzoeken blijkt nu dat Van G vanaf 2011 zeker een half miljoen euro van de vereniging heeft gestolen. Wat hij met het geld gedaan heeft is niet duidelijk. De leden van de begrafenisvereniging hebben woedend en vol ongeloof gereageerd. Voorzitter Berthie Schutte heeft slapeloze nachten gehad en stelt zijn positie ter discussie.

Waar is hij?

Van G is nog steeds spoorloos. Leeft hij nog? Zit hij lachend met het half miljoen in Portugal met z'n vriendin? Wie het weet mag het zeggen...

Meer over dit onderwerp:
Rob Vorkink Weblogs
Deel dit artikel:

Reageren