Welk portret van het Koningspaar komt in Huis van Cultuur en Bestuur Hellendoorn?

Inwoners van de gemeente Hellendoorn kunnen vanaf vandaag zelf kiezen welk geschilderd portret van het Koningspaar in het Huis van Cultuur en Bestuur komt te hangen. Vier kunstenaars uit de gemeente zijn uitgenodigd hun ontwerp levensgroot op doek te zetten. De inwoners van de gemeente bepalen nu welk portret wint.

Het kunstwerk van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima komt boven de monumentale trap in de hal van het gemeentehuis te hangen. Joep Gierveld uit Nijverdal, Marije Mulder uit Hellendoorn, Janneke Wemekamp uit Egede en Lidwien Rouweler uit Nijverdal hebben de afgelopen maanden tijd gehad om hun kunstwerk op te leveren.

Drie dagen schilderen

Het schilderij van Marije Mulder is een heel eigentijdse interpretatie. "Het kostte me drie dagen om te schilderen", zegt Marije Mulder, bij haar nam juist de voorbereiding veel tijd in beslag. "Maar ik wist wél meteen wat ik wilde." Het is de eerste keer dat ze op doek schildert. Zij koos een close-up en wilde het paar juist vol enthousiasme afbeelden.

De verschillende ontwerpen moeten in de ruimte passen, eiste de gemeente, het ontwerp moest voor 1 oktober 2014 ingediend zijn en een jury beoordeelde de inzendingen. Daaruit kwamen dus de vier genoemde ontwerpen, die nu zijn uitgewerkt.

Statig koninklijk ontwerp

Joep Gierveld koos een meer statig en zoals hij zelf noemt 'koninklijk' ontwerp. Hij maakte een keuze uit verschillende foto's en combineerde die. Hij koos er ook bewust voor om Koning Willem Alexander vóór Koningin Máxima te zetten. Waar Joep Gierveld vindt dat personen niet lachend op een staatsieportret moeten staan, deden de anderen dat juist wel.

Janneke Wemekamp en Lidwien Rouweler maakten een nog realistischer portret waarbij het koningspaar half en daarmee veel meer in beeld is. Lidwien was op zoek naar een warm en liefdevol portret, Janneke wilde graag meer context toevoegen en verwerkte Nederland waterland en twee coupletten van het Wilhelmus in haar schilderij.

Voor alle werken een plek
Alle portretten worden de komende maand geëxposeerd. In maart wordt bekendgemaakt welk winnende portret van het Koningspaar boven de monumentale trap komt te hangen. De gemeente schaft dat winnende portret aan. Wethouder Anja van den Dolder gaf al aan dat zij een plek zoekt voor de andere drie portretten. De winnaar krijgt het portret vergoed en -natuurlijk- de eeuwige roem.

Deel dit artikel:

Reageren