Burgemeester Gerritsen van Haaksbergen: vergunning monstertruck wel terecht verleend

Burgemeester Gerritsen van Haaksbergen handhaaft de vergunning voor de show met de monstertruck waarbij vorig jaar september drie doden en tientallen gewonden vielen. Het advies van de commissie bezwaarschriften om de vergunning te herroepen wordt daarmee in de wind geslagen.

"De vergunning had op onderdelen beter gekund, maar de veiligheidsvoorschriften waren voldoende", oordeelt de burgemeester. Gerritsen realiseert zich dat de boodschap een klap in het gezicht kan zijn voor de slachtoffers van het monstertruckdrama. "Maar dat is niet mijn bedoeling."

Tientallen bezwaren

Tientallen slachtoffers van het drama maakten bezwaar tegen de verleende vergunning. Die bezwaren werden in eerste instantie meteen door de gemeente afgewezen. De commissie bezwaarschriften stelde de bezwaarmakers grotendeels in het gelijk en oordeelde hard over de rol van de burgemeester. Gerritsen heeft volgens de commissie onder meer de evenementenvergunning onvoldoende voorbereid en hij handelde niet overeenkomstig de Handreiking advisering veiligheid en gezondheid bij grootschalige publieksevenementen.

"Het handhaven van de vergunning doet echter recht aan de feiten", zegt Gerritsen. "We moeten ons afvragen of de vergunning was verleend als we alle details van de stunt hadden gekend zoals die regulier had moeten worden uitgevoerd. Het antwoord daarop is 'ja'. Het afgeven van een vergunning betekent dat je iets mag of kan doen als aanvrager van de vergunning. Het gaat niet om het doen zelf. Vergelijk het met het afgeven van een rijbewijs. Het geeft de voorwaarden aan om te mogen rijden, maar ik heb geen invloed op wat voor auto je rijdt en hoe je rijdt. In onze voorwaarden staat nadrukkelijk het handhaven van een afstand van 10 meter tot het publiek genoemd. Daarmee was de veiligheid bij de bedoelde uitvoering van de stunt voldoende. Wijsheid achteraf en emotie vertroebelen snel de feiten."

Maatregelen

De gemeente Haaksbergen neemt wel maatregelen om problemen met vergunningen te voorkomen. Zo kijken voortaan meerdere mensen naar een vergunning voordat die wordt verleend. Daarnaast wordt bij dit soort activiteiten standaard om advies gevraagd bij onder meer de brandweer, politie en andere externe deskundigen.
 

Bekijk ook het dossier 'Monstertruckdrama Haaksbergen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Reageren