Rapport over Meldkamer Twente uit zorgen over nachtbezetting van politieafdeling

De bezetting in de nacht op de Meldkamer Twente leidt tot zorgen. Dat staat in een woensdag verschenen rapport  dat het ministerie van Veiligheid en Justitie liet opstellen.

De Meldkamer Twente behandelt voor veertien gemeenten in Twente de meldingen voor brandweer, ambulance en politie. De problemen bij de nachtbezetting spelen bij de politie. Door de vergrijzing is het moeilijker om de nachtbezetting rond te krijgen. Volgens de regels hoeft personeel ouder dan 55 jaar geen nachtdiensten te draaien. Op dit moment is het zo dat er flexibel met de regel wordt omgegaan en komt de nachtbezetting vooralsnog rond. Op het moment dat werknemers ouder dan 55 jaar het recht om geen nachtdiensten te willen draaien gaan gebruiken ontstaat er een probleem.

De politie Oost Nederland wil niet reageren op dit probleem en noemt het een zaak van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De Meldkamer Twente noemt de de gegevens uit het rapport achterhaald en heeft de problemen inmiddels opgelost door onder andere samen te werken met de andere meldkamers in de regio.

Landelijke Meldkamer Organisatie

Politievakbond ACP is ook op de hoogte van het probleem. Jan Witmer van ACP zegt dat werknemers het recht hebben op nachtontheffing tenzij de leiding kan aantonen dat het noodzakelijk is. "Op dit moment kan de leiding onvoldoende onderbouwen dat dit het geval is. Zolang er geen verloop onder het oudere personeel is blijft dit probleem bestaan", zegt Jan Witmer.

Het ministerie werkt toe naar een Landelijke Meldkamer Organisatie en heeft daarom voor alle regio's om een rapport gevraagd. Nu werken de regionale meldkamers nog met verschillende structuren en systemen. Samenwerken en taken overnemen in geval van rampen is daarom moeilijk of zelfs onmogelijk. De landelijke politievakbond ACP reageert op het rapport en wijst de minister op onderbezetting in de meldkamers en waarschuwt voor verdere bezuinigingen. "De meldkamer is de ruggengraat van het politiewerk", aldus de politievakbond.

Deel dit artikel:

Reageren