Albergen werkt hard aan wereldrecord grootste lichtgevende schilderij

In Albergen zijn de voorbereidingen voor een nieuwe recordpoging in volle gang. Voor de vijfde keer op rij hoopt de Record Commissie Albergen (RCA) een succesvol wereldrecord neer te zetten; dit keer met het grootste glow in the dark schilderij.

Het moet een 3D-schilderij worden in de vorm van een bol van zo'n 220 vierkante meter. Eerst wordt een grote houten stellage in elkaar gezet, waar het geschilderde doek uiteindelijk aan vast wordt gemaakt. Kunstschilder Chris Veldhof heeft het ontwerp van het schilderij gemaakt, dat als thema 'fantasiewereld' heeft.


Nummersysteem

"Alle bloemen, dieren en andere creaties worden binnenkort door zo'n 200 vrijwilligers ingekleurd met glow in the dark verf", vertelt Pim Borgerink van de RCA. "Aan de hand van nummers weten zij welke kleur bij welk vakje hoort en dat moet uiteindelijk een groot schilderij worden dat precies om de bol heen past."

In het Pinksterweekend wordt het reusachtige schilderij onthuld, op het trainingsveld van De Tukkers in Albergen. Rond tien uur 's avonds wordt de bol met een hijskraan in de lucht gehouden. "Het schilderij licht op in het donker, omdat we er van tevoren een grote bak licht op laten schijnen", zegt Borgerink. "Als het goed is blijft het schilderij daardoor enkele uren achter elkaar licht geven."


Alle zeilen bijzetten

Het blijft nog wel even spannend of de RCA het huidige record ook echt kan verbreken. De commissie had eerst als doel om een doek van 202 vierkante meter te maken, omdat het record destijds op 164,4 stond. Maar intussen is dat ingehaald door autofabrikant Nissan met een lichtgevend canvasdoek van 207 vierkante meter. "Wij moeten nu dus alle zeilen bijzetten om er nog 18 vierkante meter bij aan te plakken, maar ik heb er wel vertrouwen in dat dat gaat lukken."

Deel dit artikel:

Reageren