Aantal monstertruckshows van Duits stuntbedrijf daalt flink na ongeluk in Haaksbergen

Gemeenten zijn terughoudender geworden met het verlenen van vergunningen voor een stuntshows na het dodelijk ongeluk met een monstertruck vorig jaar in Haaksbergen. Vorig jaar werden er door het Duitse bedrijf Stunt Movie Production nog zeventig shows gegeven in Nederland, dit jaar zijn dat er nog maar drie.

In september 2014 kwamen in Haaksbergen drie mensen om het leven en raakte 28 mensen gewond toen een monstertruck op het publiek inreed. Het ongeluk zorgde ervoor dat de gemeenten de regels voor stuntshows flink hebben aangescherpt.

Alle shows afgelast
In overleg met gemeenten werden alle stuntshows afgelast die Stunt Movie Production kort na het ongeluk zou verzorgen. Het ging om onder meer een show in Enschede. Hoewel het in Haaksbergen niet ging om een show van Stunt Movie Production, vond de organisatie het niet gepast om nog shows te geven.

De vergunningen voor dit jaar moesten in oktober en november vorig jaar al worden aangevraagd. "Maar gemeenten waren heel terughoudend", aldus directeur Winter van Stunt Movie Promotion. "Onder meer omdat de oorzaak van het ongeluk in Haaksbergen nog niet bekend is."

Winter heeft in Gouda, Zeewolde, en Sneek een vergunning gekregen voor een stuntshow, maar die in Sneek heeft hij zelf laten vervallen. Er zitten twee weken tussen de shows, dat is voor Winter te lang. "Ik ben dan werkloos." Hij verkiest een reeks shows in Hamburg "dat was in een maand geregeld." Volgens Winter wordt hij als ervaren professional de dupe van een ongeluk dat door een amateur is veroorzaakt.

Gemeente onder vuur

In een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het monstertruckdrama, dat in mei gepresenteerd werd, wordt hard uitgehaald naar de gemeente Haaksbergen. Volgens de onderzoeksraad stelde de gemeente amper eisen aan de vergunning. Bovendien had de gemeente zelf te weinig kennis en expertise in huis om de risico's te kunnen beoordelen.

Bekijk het dossier 'Monstertruckdrama Haaksbergen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Reageren