Twentse mariniers roeien naar Londen

Tien mariniers uit Twente vertrekken zaterdag voor een tocht van 350 kilometer over de Noordzee naar Londen. In een roeiboot. "Het wordt een zware tocht", weet deelnemer Marc Schotten. Alles voor het goede doel: meer begrip voor posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Schotten uit Weerselo gaat samen met collega's, waaronder Richard Hilberink uit Hengelo de overtocht maken. Hilberink werd in de jaren '90 uitgezonden richting Cambodja. "Ik heb heftige dingen meegemaakt daar, maar kwam er goed uit. Ik wist niet dat 20% van de mensen die schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt, PTSS hebben."

PTSS kan allerlei fysieke en mentale gevolgen geven. "Vroeger was dat een taboe. Dat is gelukkig minder geworden", weet Hilberink. Volgens Schotten is de hulp nu te versnipperd en staat het onderwerp nog niet goed op de agenda.

Deze tocht is nooit eerder geroeid. Er is hard getraind in sloepen op het Twentekanaal. Samen met mariniers uit de rest van Nederland moet de overtocht binnen zes dagen afgelegd zijn. Weer of geen weer, de groep blijft roeien. "Er vaart een boot mee waarop we eten en slapen. In ploegen zullen we naar de overkant varen."

Meer over dit onderwerp:
roeien mariniers ptss Nieuws Verhalen
Deel dit artikel:

Reageren