Overijsselaar tevreden over natuur in provincie, maar wil meer groen in de stad

We zijn erg blij met de natuur en het landschap in Overijssel. De kwaliteit van de natuur geven we 7,6. Dat blijkt uit onderzoek van TNS-Nipo naar de natuurbeleving van inwoners en ondernemers in de provincie. Wel willen we meer groen in de stedelijke gebieden en moeten kinderen vaker de natuur in kunnen.

Uit het onderzoek, dat vandaag op de landelijke Dag van de Duurzaamheid is gepresenteerd, blijkt verder dat we de aanwezigheid van natuur en landschap in onze woonomgeving belangrijker vinden dan aanwezigheid van voorzieningen zoals winkels. 

'Grotere rol voor inwoners en bedrijven'

Meer dan de helft van de Overijsselaars draagt naar eigen zeggen iets bij aan bescherming, behoud en bekostiging van natuur en landschap. Het gaat dan vooral om kleine activiteiten als het opruimen van rommel en het scheiden van afval, of het doneren aan natuurorganisaties. Ook staat meer dan de helft van de deelnemers achter het idee om inwoners en bedrijven een grotere rol te geven bij het beheren van de natuur. Inwoners zouden de alledaagse natuur in de directe omgeving kunnen onderhouden, het bedrijfsleven zou dat met het agrarisch landschap kunnen doen.

Naar aanleiding van het rapport gaat de provincie in gesprek met maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en inwoners over hoe de provincie met de resultaten van het onderzoek om kan gaan. Ook start een aantal pilots om inwoners en ondernemers te ondersteunen bij initiatieven rond natuur die zij belangrijk vinden. 

'700.000 euro voor projecten'

"Ik ga met de uitkomst van dit onderzoek aan de slag", zegt gedeputeerde Maij. "Nog dit jaar stellen we €700.000 beschikbaar voor projecten die bijdragen aan meer groen in de directe leefomgeving (ook in de stad) en die er voor zorgen dat kinderen vaker in aanraking komen met de natuur. We kijken dan vooral ook naar projecten waarvoor inwoners van Overijssel zelf het initiatief hebben genomen en waarbij we ze kunnen ondersteunen."

Het hele rapport is hier terug te vinden.

Meer over dit onderwerp:
Provincie Overijssel natuur landschap Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren