OM: monstertruckchauffeur Mario D. reed te hard

Mario D., de chauffeur van de monstertruck in Haaksbergen, heeft te hard gereden. Dat heeft de officier van justitie gezegd tijdens de regiezitting, vanochtend in Almelo. Ook vindt het OM dat Mario D. stuurfouten heeft gemaakt en te laat heeft geremd. Bij het monstertruckdrama kwamen drie mensen om het leven.

Advocaat Rob Oude Breuil van verdachte Mario D. zei tijdens de zitting dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar onder meer de remproeven. Bij twee van de acht proeven ging het mis en de advocaat wil weten wat daarvan de oorzaak was. Ook wil hij getuigen horen, onder wie iemand die vlak voor het ongeluk op de autowrakken heeft gestaan. 

Ook stichting wil getuigen horen

Ook de Stichting Sterevenementen Haaksbergen, die samen met monstertruckchauffeur Mario D. terechtstaat, wil getuigen horen. De rechtbank gaat daarover nadenken, maar heeft laten weten dat het wel even kan duren.

De stichting heeft zich volgens haar advocaat tijdens het evenement in Haaksbergen aan de vergunning van de gemeente gehouden. "Verwijten die aan de gemeente kunnen worden gemaakt, kunnen niet op het bordje van de stichting worden gelegd", zegt de advocaat. Maar de officier van justitie vindt dat de stichting zich had moeten verdiepen in de stunt. "Ze heeft helemaal niet naar de vergunning gekeken, want die zat nog in een gesloten envelop", zegt de officier.

'Te kort door de bocht'

De officier van justitie heeft nog eens gezegd dat het 'te kort door de bocht' is dat het drama is veroorzaakt door een technisch defect. 

Volgens het OM had Mario D. in de meest ideale omstandigheden 25 centimeter over om tot stilstand te komen. In de vergunning zou een minimumafstand van 10 meter als voorwaarde worden vermeld. De officier van justitie zei tijdens de regiezitting dat Mario D. en de Stichting Sterevenementen Haaksbergen hadden kunnen weten dat de afstand niet veilig was.

Tijdens de zitting van vanochtend is de zaak nog niet inhoudelijk behandeld; er werd alleen gesproken over de voortgang van de rechtszaak. Het Openbaar Ministerie denkt dat de inhoudelijke behandeling over een maand of vier kan beginnen.

Bekijk het dossier 'Monstertruckdrama Haaksbergen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Reageren