Brood bakken in een mobiele bakkerij voor mensen in probleemgebieden

Brood- en banketbakker Eric van Otten uit Enter is bezig met de ontwikkeling van een mobiele bakkerij, waarmee hij mensen in probleemgebieden wil gaan helpen. De bakkerij wordt gebouwd in een zeecontainer, die kan worden neergezet in oorlogsgebieden, of op plekken waar veel vluchtelingen worden opgevangen.

Van Otten kwam op het idee door een ontmoeting met de bedenker van een operatiekamer in een zeecontainer, de Hospitainer. De bakker heeft inmiddels contact gehad met hulporganisaties en die zijn geïnteresseerd in de plannen. De eerste container komt in Kenia. Daarnaast heeft Van Otten ook plannen voor bakkerijcontainers in Sierra Leone en Oeganda.

Geen kabels moeten stroom leveren aan de bakkerijen maar generatoren. Van Otten: "In arme landen is koper uit de kabels veel geld waard. Dat wordt dus ook vaak gestolen. Bovendien valt daar regelmatig de stroom uit."

Nederlanders helpen Kenianen

De 'gewone mensen' moeten de bakkerijcontainers gaan runnen. Van Otten: "Ze krijgen uiteraard wel een opleiding. Niet iedereen kan zomaar iets gaan bakken." De Kenianen krijgen daarvoor hulp vanuit Nederland, zo is de verwachting. Enkele voormalige bakkers hebben zich al gemeld. "Er zijn veel mensen betrokkenen die graag willen helpen en iets willen betekenen voor arme mensen."

Bakkerijcontainers in vluchtelingenkampen

Ook een bakkerijcontainer in Irak staat op de planning. In een vluchtelingenkamp staat daar al een Hospitainer. "De bedenker kwam na zijn bezoek aan het kamp naar mij toe en zei dat het naar zijn idee niet lang meer zal duren tot onze containers daar staan."

Gratis brood voor mensen in nood
Brood- en banketbakker Van Otten heeft winkels in Enter, Goor, Almelo en Rijssen. De ervaring die hij hiermee opdeed, zette hij al eerder in voor het goede doel. Hij is oprichter van stichting The Breadhouse, die bakkerijen vestigt in arme regio's in de wereld. De bakkerijen verstrekken gratis brood. De afgelopen jaren opende hij in samenwerking met onder meer Wilde Ganzen bakkerijen in Armenië en Zuid-Afrika. Later dit jaar krijgt ook Oeganda zo'n bakkerij.

Meer over dit onderwerp:
enter bakkerij vluchtelingen Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren