SP Overijssel komt met plan voor asbestprobleem

De SP heeft een plan bedacht om het asbestprobleem op te lossen. Het plan wordt vanmiddag aangeboden aan de Overijsselse gedeputeerde Lievers. De SP wil de hoge kosten van de asbestsanering betalen met het opwekken van zonne-energie.

De kosten van het verwijderen van alleen al alle asbestdaken in Overijssel worden geschat op een half miljard euro en tot nu toe lijkt niemand bereid te zijn voor die kosten te willen opdraaien. 

Tempo sanering te laag

De SP is bang dat eigenaren van asbestdaken daardoor te lang wachten met het opruimen van asbest. SP-Statenlid Harry Broekhuijs: "In dit tempo is het pas 2044 voordat alle asbestdaken opgeruimd zijn, terwijl er vanaf 2024 een landelijk verbod geldt. Verzekeringen zullen dan bij calamiteiten rond asbest niet meer uitkeren. Het is dus belangrijk dat we echt snel beginnen met z'n allen."

Het plan van de SP wil eigenaren van asbestdaken tegemoet komen in de kosten. Broekhuijs: "Mensen kunnen geld lenen om het asbestdak eraf te halen. Op het dak worden vervolgens zonnepanelen geïnstalleerd en de opbrengst daarvan wordt gebruikt om de lening af te lossen. Na ongeveer acht jaar moet dat gebeurd zijn. Voor de overige tien jaar kunnen de deelnemers de opbrengst van de zonnepanelen dan nog in eigen zak steken."

Mogelijk nog een half miljard extra nodig

Het plan van de SP biedt alleen nog geen oplossing voor het verwerken van het asbest. In het RTV Oost programma Overijssel Vandaag waarschuwt CEO Annemieke Nijhof van ingenieursbedrijf Tauw in Deventer voor de enorme berg asbest die straks vrijkomt.

"Op dit moment wordt het spul keurig in plastic verpakt en ergens naar een stortlocatie gebracht, maar dat betekent wel dat we een nieuw probleem voor de toekomst creëren, want ooit moet het asbest wel weer voor veel geld uit de grond worden gehaald." En die kosten zouden bij deze hoeveelheden zomaar kunnen oplopen tot opnieuw een half miljard euro, net zoveel als de huidige saneringsoperatie in Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
asbest sp provinciale staten Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren