9/11 Memorial & Museum New York neemt schilderij van Zwolse kunstenaar op in permanente expositie

Het 9/11 Memorial & Museum in New York neemt een schilderij uit Zwolle op in de permanente expositie. De Zwolse kunstenaar Frank Dammers schenkt het schilderij Freedom New York, gemaakt naar aanleiding van de aanslagen op 11 september 2001, aan het museum. Binnenkort wordt het schilderij verscheept naar de VS.

Dammers heeft het schilderij in 2005 gemaakt naar aanleiding van een ontmoeting in Mexico, waar hij een groep overlevenden van de aanslagen heeft ontmoet. Dammers was op dat moment zelf herstellende van een zwaar auto-ongeluk. Hij besloot daarna een schilderij te maken van de toekomstige skyline van New York, met de nog te bouwen Freedom Tower, dat optimisme en kracht uitstraalt.

Positieve gevoelens

Nadat een medewerker van het National 9/11 Memorial & Museum het schilderij tijdens een kunstbeurs in New York in 2008 heeft gezien worden Dammers en zijn vrouw uitgenodigd om te komen praten over hoe het werk onderdeel van het museum zou kunnen worden. In een brief van de museumbestuurders is onder meer te lezen dat het schilderij "de toekomstige bezoekers positieve gevoelens zal meegeven."

Na een aantal gesprekken zijn rond de afgelopen jaarwisseling de contracten tussen de partijen getekend. Het museum is inmiddels geopend, maar wanneer Freedom New York voor het grote publiek te bewonderen valt is nog niet duidelijk.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle schilderij cultuur IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren