Gedeputeerde Boerman roept op tot Haagse lobby voor extra geld N35 en N348

Gedeputeerde Boerman roept de politiek op om in Den Haag te lobbyen voor extra geld voor het kruispunt Bos bij Raalte. De provincie komt nu nog zo'n twaalf miljoen euro te kort om het kruispunt aan te pakken.

Vandaag werd het plan van aanpak door de provinciale politiek besproken. De bedoeling is om het kruispunt van de N35 en de N348 ongelijkvloers te maken. Fietsers krijgen daardoor een vrijliggende en volledige ongelijkvloerse fietsroute onder de N35 en het spoor door.

Rijk heeft nauwelijks geld beschikbaar gesteld

De kosten van het plan worden geschat op maximaal vijftig miljoen euro. Op dit moment is er 38 miljoen euro beschikbaar, waarvan vijf miljoen euro door de gemeente Raalte wordt opgebracht. Opvallend is dat het Rijk zelf nauwelijks geld beschikbaar heeft gesteld voor het project, terwijl de N35 wèl eigendom van het Rijk is.

Volgens gedeputeerde Boerman hoeft Overijssel er ook niet op te rekenen dat het Rijk vanuit de pot infrastructuur zal gaan investeren. "De minister heeft ons laten weten dat het geld uit dat fonds al tot 2028 besteed is. Voor nieuwe projecten is geen ruimte."

'Rijk ook een verantwoordelijkheid'

Boerman vindt dat de provincie zich hier niet bij moet neerleggen. "De N35 is een Rijksweg en het wordt er steeds drukker. Rond Raalte gaat dat tot steeds meer problemen leiden. Hierin heeft ook het Rijk een verantwoordelijkheid." Boerman roept daarom de politiek op om het probleem onder de aandacht te brengen van de Haagse collega's.

Over een jaar wil de provincie een investeringsvoorstel voor kruispunt Bos voorleggen aan Provinciale Staten. Wat de gevolgen zijn als het Rijk niet met extra geld over de brug komt? "Daar wil ik nog niet aan denken", zo zegt gedeputeerde als hij na de vergadering in het provinciehuis in Zwolle de zaal verlaat. 

Deel dit artikel:

Reageren