Kalfjes langer bij moeder? Melkveehouder uit Stegeren snapt er niets van

De Tweede Kamer stemde deze week in met een motie van de Partij voor de Dieren om pasgeboren kalfjes langer bij de moederkoe te laten. Een slecht plan vindt melkveehouder Evert Kremer uit Stegeren. Op Facebook legde hij uit waarom. En dat bericht werd massaal gedeeld.Â

In de motie staat dat de Tweede Kamer binnen een half jaar met een plan moet komen om kalfjes niet direct bij de moederkoe weg te halen. Hoewel staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) de motie ontraadde, werd hij toch door een kleine meerderheid aangenomen. 

'We nodigen u van harte uit'
Nadat de motie werd aangenomen plaatste Kremer een bericht op Facebook, gericht aan Marianne Thieme. In het bericht legt hij uit waarom de boeren op deze manier werken. "We nodigen u van harte uit om eens bij ons langs te komen, zodat u zelf kunt zien hoe het er aan toe gaat", besluit hij het bericht. 

Het bericht werd bijna duizend keer gedeeld en leverde ruim tweeduizend likes op. "Zoveel reacties hadden we niet verwacht. Veel mensen laten weten dat ze achter ons staan, dat is fijn. En laten we hopen dat het helpt."

Voldoende biest is belangrijk voor kalf

Volgens melkveehouder Kremer slaat de motie kant noch wal. "Er zijn meerdere redenen waarom wij het kalfje bij de koe weghalen. En dat is in het belang van het kalf", vertelt hij. "Bovendien wordt er ingegrepen op onze bedrijfsvoering, terwijl je vindt dat je het goed doet voor je beesten."

"Het is belangrijk dat een kalfje na de geboorte snel voldoende biest drinkt. Wij melken de koe direct nadat het kalf geboren is en geven de biest aan het kalf. Zo houden wij controle over de hoeveelheid wat een kalf drinkt en hoe fit het kalf is. Als het kalf bij de moeder blijft, hebben wij daar geen zicht op."

'Stress na direct weghalen is onzin'

De Partij van de Dieren vindt dat het direct weghalen van een kalf voor stress zorgt bij de koe en het kalf, maar dat is volgens Kremer onzin. "We merken niets van stress als een kalf bij de koe weg wordt gehaald. Ik heb wel eens meegemaakt dat een kalf later werd weggehaald en dan laat de koe echt wel van zich horen. En dat is zeker niet prettig."

Het zijn niet de enige redenen waarom Kremer het geen goed plan vindt. "De kalveren worden na de geboorte in een ruim strohok gezet. Dat zorgt er niet alleen voor dat ze warm blijven, de huisvesting in de stal is niet geschikt voor kalfjes. En als de koeien in de zomer in de wei staan, is het niet verstandig om de kalfjes mee te laten gaan. Ze kunnen onder de draad door kruipen en in de sloot vallen."

Lees hier het facebookbericht van Evert Kremer. 

"Beste" Marianne Thieme,Wat u nu weer heeft verzonnen slaat werkelijk alles. En dat de meerderheid van de Tweede Kamer...

Geplaatst door Melkveebedrijf Kremer Stegeren op woensdag 10 februari 2016
Deel dit artikel:

Reageren