ChristenUnie wil moderne devotie op werelderfgoedlijst

De ChristenUnie gaat de Provinciale Staten van Overijssel bewegen om de moderne devotie op de werelderfgoedlijst te krijgen. De fractie dient daarvoor een motie in, die door het CDA en de SGP wordt gesteund.

De moderne devotie is een spirituele beweging die in de late Middeleeuwen door Geert Groote in Deventer en Thomas a Kempis in Zwolle op gang werd gebracht. Het zorgde voor een geestelijke vernieuwing van het gemeenschapsdenken en gaf een enorme culturele  impuls aan de steden Deventer en Zwolle. De moderne devotie was van groot belang voor de ontwikkeling van de samenleving en de kerken in Overijssel.

Pleidooi van de stichting Thomas a Kempis
Bij het 25-jarig jubileumfeest van de stichting Thomas a Kempis hield de historisch letterkundige Frits van Oostrom al een pleidooi om te bekijken hoe het gedachtegoed van de Moderne Devotie op de UNESCO-lijst van immaterieel werelderfgoed kan komen omdat het de enige van oorsprong Nederlandse geestelijke stroming is die mondiale betekenis kreeg.


De ChristenUnie zou graag zien dat de provincie Overijssel samen met de gemeenten Deventer en Zwolle en de stichting Thomas a Kempis nagaat welke concrete stappen moeten worden ondernomen om de moderne devotie voor te dragen voor internationale nominatie door het kabinet bij UNESCO voor erkenning op de lijst van immaterieel cultureel werelderfgoed. 

Historisch Centrum Overijssel

Ook wil de fractie bekijken welke mogelijkheden er zijn om de bijvoorbeeld de IJsselacademie en het Historisch Centrum Overijssel aan te wijzen als centrum om het gedachtegoed van de moderne devotie te verankeren en te stimuleren als culturele beweging.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel:

Reageren