'Overstroombare brug' Zwolle krijgt gezicht, de laatste brugdelen zijn geplaatst

De laatste brugdelen voor een 'overstroombare' brug zijn vandaag op hun plek gelegd in een uiterwaard langs de IJssel bij Zwolle.Â

In het kader van 'Ruimte voor de Rivier' wordt in de Vreugderijkerwaard een extra watergeul aangelegd. Omdat in het gebied, op zogenoemde rivierduinen, nog een aantal huizen staan die door de geul onbereikbaar worden, moest er een brug komen.

Om die brug niet te duur en vooral niet veel te hoog te maken in het bijzondere landschap, is gekozen voor een 'overstroombare' brug. Deze brug ligt de meeste dagen van het jaar keurig droog. Naar schatting 3 tot 5 dagen per jaar zal het brugdek bij hoge waterstanden toch onderlopen.

Prefab brugdelen binnen enkele dagen geplaatst

De 'overstroombare' brug bestaat uit prefab-brugdelen die samen een overspanning van 200 meter vormen. Omdat de delen al elders zijn gemaakt, kon de plaatsing snel verlopen. Binnen twee dagen zijn de brugdelen geplaatst. Daarmee is de brug overigens nog niet af. Zo moet hij nog worden 'uitgelijnd' en moet er nog een wegdek op worden aangelegd.

De opdrachtgevers, waaronder Waterschap Drents Overijsselse Delta verwachten dat de brug medio mei gebruikt kan worden.  

Reageren