Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
de werktuigschuur die Jansen graag zou willen vernieuwen
Foto: RTV Oost fullscreen
De werktuigschuur staat op instorten en belemmerd Jansen bij zijn bedrijfsvoering
Foto: RTV Oost fullscreen

Conflict tussen boer Jansen en gemeente Staphorst duurt voort

Geplaatst 23 mrt 2016 - 22:13
Gewijzigd 24 mrt 2016 - 15:55

Het conflict tussen boer Jansen en de gemeente Staphorst lijkt maar niet tot een einde te komen. Nadat de boer in oktober vorig jaar met een voorhamer de raadszaal binnenstormde om daar zijn grieven bekend te maken, zijn de boer en de gemeente er samen nog steeds niet uit. En dat ligt niet aan hemzelf, zegt boer Jansen.

Op 6 oktober vorig jaar kwam boer Jansen met een voorhamer de raadszaal binnengestormd. Hij voelde zich al jaren oneerlijk behandeld. En omdat de gemeente Staphorst hem de agrarische bestemming had afgenomen, kon hij officieel niet langer het boerenbedrijf runnen. Het was een onbezonnen actie die voortkwam uit pure machteloosheid.

Machines of vee
Inmiddels is er veel gebeurd. Boer Jansen kreeg voor het voorval in de raadszaal een taakstraf van 46 uur opgelegd. De Raad van State vernietigde het besluit van de gemeente om de agrarische bestemming te wijzigen en stelde boer Jansen opnieuw in het gelijk.

Daarna is boer Jansen weer met de gemeente in gesprek gegaan. Het gaat onder meer om een bouwvergunning voor het vernieuwen van een schuur waarin hij zijn werktuigen wil stallen. Jansen wil zijn machines droog kunnen stallen, maar de gemeente zou vermoeden dat hij er vee wil neerzetten.

Onderin een la

Vier maanden lang zijn er vrijwel wekelijks gesprekken gevoerd maar Jansen heeft de vergunning nog niet. Volgens de juridisch adviseur van Jansen is er geen enkele grond de vergunning te weigeren. Sterker nog, zo meent hij, tijdens de gesprekken met de gemeente bleek dat Jansen in 2007 al over de bouwvergunning had kunnen beschikken.

Maar volgens Jansen heeft de gemeente hem daarvan niet op de hoogte bracht en is die vergunning onderin een la beland. Intussen zijn er bijna tien jaar verstreken en heeft Jansen nog geen nieuwe schuur kunnen bouwen.

Opnieuw naar rechter
De situatie lijkt dus verder geëscaleerd. Want Staphorst wil opnieuw de rechter laten oordelen. Volgens de familie Jansen worden ze daarmee opnieuw opgezadeld met kosten en hebben ze uiteindelijk nog geen schuur.

Controle zet kwaad bloed
De boer heeft zijn taakstraf bij het zwembad van Hasselt er bijna opzitten. En intussen heeft de gemeente volgens hem aangekondigd dat ze bij hem thuis willen komen controleren of hij er vee heeft staan. De handhavers zijn nog niet geweest maar bij Jansen zet deze actie opnieuw kwaad bloed.

Ook de juridisch adviseur van Jansen snapt het niet. Volgens hem zijn ze in het gemeentehuis het zicht op de realiteit verloren, door te dreigen zichzelf toegang te verschaffen als de boer of zijn vrouw niet thuis zijn.

Geen handhaving

De gemeente Staphorst wilde aanvankelijk niet reageren maar zegt in tweede instantie dat ze niet handhaaft maar dat het gaat om een reguliere controle zoals dat bij meer boeren gebeurt.