Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Controle werd ondersteund door politie
Foto: RTV Oost fullscreen
Controleur keek of Jansen illegaal vee heeft staan
Foto: RTV Oost fullscreen

Gemeente Staphorst controleert bij boer Jansen

Geplaatst 30 mrt 2016 - 17:31
Gewijzigd 17 mei 2016 - 13:33

Ondersteund door politieagenten heeft een controleur van de gemeente Staphorst zichzelf vanmorgen toegang verschaft tot de boerderij van Boer Jansen.

Boer Jansen liep in oktober 2015 met een voorhamer de gemeenteraadszaal binnen, omdat hij al jaren met de gemeente in de clinch ligt over een vergunning voor zijn bedrijf. Sindsdien is de gemeente inmiddels 4 maanden wekelijks met Jansen en zijn juridisch adviseur in gesprek, toch zit de zaak nog steeds in een impasse.

Reguliere controle

De controle van vanmorgen is "een reguliere controle, zoals we dat ook doen bij bedrijven, particulieren en andere agrariërs", aldus wethouder Bert Krale. Dat de gemeente al maanden met Jansen in gesprek is, doet er volgens hem niets aan af dat de gemeente controles mag uitvoeren. Over het vergunningtraject waarin Jansen nu zit, wil de wethouder geen uitspraken doen. "Dat is niet mijn portefeuille."

Wraak nemen

Jansen vind het moment waarop gecontroleerd wordt erg raar. "Bij het bedrijf hiernaast en bij de boer achter me zijn ze al jaren in overtreding maar daar wordt niet gehandhaafd." Jansen wil dat de gemeente eerst de procedure afmaakt waarin hij sinds 2006 terecht is gekomen. "Maar ze traineren de boel en willen gewoon wraak nemen", zegt de moedeloze boer.

Vergunning uit 2007

In 2006 vroeg Jansen een bouwvergunning aan voor een nieuwe werktuigstalling. Die vergunning is destijds in 2007 van rechtswege verleend maar dat is Jansen nooit door de gemeente verteld. "Nu hij opnieuw een aanvraag heeft gedaan zou de gemeente die moeten afgeven omdat er geen gronden zijn hem te weigeren", zo zegt Jansen's juridisch adviseur Visscher. 

Toegang forceren

Omdat de gemeente bevoegd is controles uit te voeren en daarvoor desnoods de toegang mag forceren, verliet Jansen zijn woning. Kort daarna trok de controleur aan de achterzijde een deur open, zodat hij het aanwezige vee kon tellen. Of er overtredingen zijn geconstateerd, dat heeft de gemeente niet bekend gemaakt.

Raad van State

De gemeente Staphorst werd eind vorig jaar door de Raad van State op de vingers getikt omdat Staphorst de agrarische bestemming van de boerderij van Jansen had veranderd in een woonbestemming. Sindsdien is de zaak in een impasse beland. Want ondanks de agrarische bestemming wil de gemeente Jansen nu geen milieumelding laten doen en geen bouwvergunning afgeven. Daardoor wacht de inmiddels wanhopige boer al sinds 2006 op een bouwvergunning, die hem in staat stelt deze oude schuur te vervangen voor een nieuwe. Zolang die schuur er niet staat kan Jansen zijn bedrijf niet uitbouwen en zit zijn bedrijf daardoor al jaren op slot.

Meer lezen over: