De Nachtwacht in Hessum: "Aanwinst voor de buurt"

Voor de Nachtwacht hoef je niet helemaal naar Amsterdam af te reizen. In buurtschap Hessum kun je een replica van het wereldberoemde schilderij bewonderen.

De inmiddels overleden Jan van der Horst uit Hessum maakte in de jaren negentig het moedige besluit om het wereldberoemde schilderij van Rembrandt van Rijn na te gaan schilderen. Op ware grote, 3,90 x 4, 80 meter. Na vijf jaar intensieve arbeid slaagt hij erin het werk te voltooien.

Trots

Buurtbewoners zijn hartstikke trots op hun 'Nachtwacht'. "Het is een aanwinst voor de buurt en ik zie het verschil niet, de schilder heeft het heel mooi gemaakt", zegt één van de buren. Toch zijn er wel degelijk verschillen met het originele doek dat in het Rijksmuseum hangt. Van der Horst verwerkte zijn eigen oog in één van de personen op het schilderij, zijn naam staat op het doek en het schilderij heeft een andere uitsnede dan de echte Nachtwacht.

Brievenbus

Van der Horst schilderde het doek op ware grote in zijn eigen huis in Hessum. Om het schilderij te verplaatsen naar de expositieruimte naast zijn huis was een hele klus. Door middel van een horizontale brievenbus in zijn huis kon het doek uiteindelijk worden verplaatst naar Expo Madrid. Ook in deze ruimte moest een speciale doorgang komen voor het schilderij, een vijf meter hoge deur waardoor het schilderij naar binnen kon.

Ben je benieuwd naar andere video's van Mooi Overijssel of wil je zelf een video uploaden met mooie beelden van Overijssel? Dat kan op onze website! Klik dan hier.

Deel dit artikel:

Reageren