Recreatiesector Overijssel wil 40 miljoen voor meer banen en toeristen

1.500 nieuwe banen, 75 miljoen euro extra bestedingen, 15 procent meer buitenlandse toeristen: binnen vier jaar wil de recreatiesector in Overijssel deze doelen bereiken. Daarvoor is wel 40 miljoen euro nodig.

De provincie wordt vandaag gevraagd in elk geval 10 miljoen euro te investeren. Het overige geld moet van andere partijen komen zoals gemeenten en Europa.

Vijftien projecten
Het ambitieuze plan van de recreatiesector is samen met maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen geschreven. Het bevat vijftien projecten.

Bij een van die projecten worden drie 'metrolijnen' ontwikkeld om meer buitenlandse toeristen naar Overijssel te halen:

  • de Hanze (met Gelderland)
  • het Water (met Zeeland, Noord- en Zuid-Holland, Flevoland)
  • Greenline – Castles and countryhomes (met Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland)

Het idee is om veel meer met andere provincies samen te werken. Toeristen die bijvoorbeeld een kasteel in Utrecht bezoeken, zouden ook moeten worden overgehaald voor een uitstapje naar een Overijssels kasteel.

'Cijfers zijn realistisch'
Veel politiek partijen zijn positief over het plan, al vragen het CDA en PVV wel af hoe realistisch de verwachte banencijfers zijn. Volgens gedeputeerde Eddy van Hijum zijn de verwachtingen realistisch, omdat ze van de ondernemers zelf afkomstig zijn.

De Partij van de Arbeid (PvdA) vindt dat het plan zich veel te weinig richt op de Duitse toerist. PvdA-statenlid Kokkeler: "Daar ligt een geweldige markt, maar je moet wel je best doen om die toeristen hierheen te halen."

Meer over dit onderwerp:
recreatie cultuur Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren