Slachtoffer is bang, maar roofvogelexpert noemt aanval buizerd 'geen drama'

Angstaanjagend. Zo noemt Harry Masselink uit Geesteren de aanval van een buizerd nu zo'n twee jaar geleden in Mander. En vorige week schrok Harry zich opnieuw wezenloos, een buizerd achtervolgde hem zo'n 500 meter tijdens het hardlopen, luid schreeuwend. 

Mander is niet de enige plek in Overijssel waar de buizerd aanvalt. Ook in Raalte, Dalfsen en Enschede zijn de afgelopen jaren fietsers en joggers aangevallen.

Zwaar overdreven

Roofvogelexpert en liefhebber Jan van Dijk wil niet spreken van een probleem: "Ik vind de aandacht zwaar overdreven. Je leest regelmatig dingen in de krant, straten in rep en roer. Het is ook niet niets, maar het is ook geen drama."

Het gedrag van de buizerd is volgens Jan van Dijk niet normaal. "Het is gedrag dat de buizerd zichzelf heeft aangeleerd, hij jaagt er mensen mee weg, dénkt die buizerd. Hij heeft toch wel impact op die mensen."

Buizerds broeden in Zwolle

Volgens Jan verdedigt de buizerd met het gedrag zijn jongen, maar doen lang niet alle buizerds dit: "In Zwolle broeden buizerds midden in de stad, er lopen allemaal mensen langs. Maar er gebeurt niks."

Dat de vogel impact heeft, is niet zo gek. Zijn spanwijdte is ruim een meter en hij weegt zo'n twintig kilo.

Angstaanjagend

Harry Masselink vindt de aanval angstaanjagend: "De schrik van die klap in je nek. Plus dat gekrijs. Ik weet niet waar je het mee moet vergelijken, maar het is echt, echt angstaanjagend."

Volgens van Dijk is de oplossing simpel: "Er moet een keer iemand blijven staan en z'n hand op steken. Dan denkt die buizerd wel: oei. Maar ja, dat moet je natuurlijk wel weten."

Harry Masselink weet in elk geval zeker dat hij niet meer zijn hardlooproute bij Mander neemt de komende tijd: "Ik ben helemaal klaar met die buizerd."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
buizerd Mander Heino Nieuws Dierennieuws
Deel dit artikel:

Reageren