Zelfstandig blijven wonen met dementie: het moet en het kan

Gewoon in je eigen huis blijven wonen, ook als het lichamelijk of geestelijk wat minder wordt. Het is de wens van het overgrote deel van de ouderen. En het is ook noodzaak, want de overheid trekt zich terug uit de zorg en een plek in een verzorgingshuis is er niet zomaar.

Met wat hulpmiddelen en aanpassingen is het vaak mogelijk om nog lang veilig en prettig in het eigen huis te blijven wonen. Onder meer het platform Lang zult u wonen geeft veel informatie en ondersteuning aan ouderen in Overijssel.

"zelfstandig moet"

Jarenlang was het vanzelfsprekend dat ouderen naar een verzorgingshuis gingen als ze zich niet meer zo goed konden redden. Maar nu is er alleen nog een plek als je vrijwel volledig afhankelijk bent van zorg. Met goede hulpmiddelen en ondersteuning is het ook niet nodig om het eigen huis uit te moeten.

Voor ouderen die vergeetachtig worden is het vaak juist prettig om in hun eigen huis en in de eigen vertrouwde buurt te wonen. Door al in een vroeg stadium na te denken over aanpassingen in huis kom je als oudere later niet voor verrassingen te staan.

Simpele oplossingen

Meestal is het niet nodig om grote verbouwingen te doen. Vaak zijn simpele maatregelen al genoeg zoals anti-slipstrepen op de trap, bewegingsmelders voor de verlichting of een extra handgreep bij de douche. Met een speciaal apparaatje dat is gekoppeld aan een rookmelder kan je ook veilig op gas blijven koken.

Ook een duidelijke kalender of een telefoon met grote cijfers kunnen helpen om zelfstandig te blijven, en zo zijn er nog veel meer hulpmiddelen denkbaar. In veel gemeenten zijn vrijwilligers die samen met ouderen kijken welke oplossingen in hun situatie het beste past.

Deel dit artikel:

Reageren