Steeds meer ouderen willen wonen in een woongroep

In Overijssel komen steeds meer woongroepen voor ouderen. Nu Nederland vergrijst en de overheid steeds meer verwacht van mantelzorgers, zoeken senioren elkaar op om zorg te delen.

Woongroep 't Roerom in Hengelo was 25 jaar geleden de eerste. In mei van dit jaar wordt het Vriendenerf in Olst bewoond. En in april begint de bouw van een Knarrenhof in Zwolle. Soortgelijke woongroepen staan in de planning in Hardenberg, Oldenzaal, Genemuiden en Hasselt.

Riek Schilthuis woont bijna vanaf het prille begin in 't Roerom. Ze was 50 toen ze er terecht kon, en ze voelt zich er prima thuis. Er is wel veel veranderd: "Vroeger waren er veel meer activiteiten. Maar doordat de woongroep vergrijst, wordt alles minder." En niet alle nieuwe bewoners delen de idealen van de woongroep.

Een grote rol voor de woningstichting

Het is lastig om nieuwe mensen aan te trekken. Omdat het gaat om huurwoningen heeft de woningstichting een grote rol bij het invullen van de leeggekomen woningen. "Eerst hadden we drie maanden de tijd om een lege woningen toe te wijzen, nu nog maar een maand." Niet iedereen is geschikt om in een woongroep te wonen. "En daar kom je pas laat achter", meent medebewoner Harry Nauta.

Mede-eigenaar 

De woongroep in Olst bestaat uit 12 koopwoningen. Thea en Jaap Wiegers hebben er voor 360.000 euro een hoekwoning gekocht. Thea: "De woning zelf is twee ton waard maar we zijn ook mede-eigenaar van de gemeenschapsruimtes en de tuin. Wat als ze de woning weer willen verkopen? "Daarover zijn nog geen duidelijke afspraken gemaakt. Maar wij bepalen aan wie we de woning verkopen". Ze beaamt dat dat gevolgen kan hebben voor de samenstelling van de woongroep, "maar dat zie je in elke woongroep". 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
ouderen Olst Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren