Wethouder praat raadsleden bij over stilleggen bouw parkeergarage in Kampen

Wethouder Geert Meijering van de gemeente Kampen praat vanavond de gemeenteraad bij over het mogelijke verband tussen heiwerkers die ziek zijn geworden en heiwerkzaamheden bij de bouw van de nieuwe parkeergarage in Kampen.

Die garage wordt gebouwd op de plek waar vroeger een gasfabriek stond. In ieder geval drie medewerkers van een bedrijf uit IJsselmuiden zijn ziek geworden. De bouwwerkzaamheden zijn stilgelegd door de arbeidsinspectie.

Het terrein is gesaneerd, maar volgens Jaap Estiér, directeur van de Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken, was de grond dieper ook nog verontreinigd. "Ik ga er van uit dat de sanering wel volgens de eisen is uitgevoerd, maar bij heiwerkzaamheden gaan wij veel dieper de grond in."

Dieper de grond in

Bij saneringswerkzaamheden wordt grond schoongemaakt. Vervolgens wordt er een gronddoek geplaatst en daarop wordt schone grond gegooid. De funderingspalen die bij het heien de grond in worden geslagen gaan echter veel dieper. "Dan komen er stoffen vrij waar heiwerkers ziek van zijn geworden", zegt Estiér. De zieken plassen bloed, spugen en hebben last van diarree.

Estiér pleit voor een onderzoek naar de vervuiling die nu nog in de grond zit. "Of dat nu nog doorwerkt naar het grondwater moet worden onderzocht worden." 

Meer over dit onderwerp:
Kop van Overijssel Kampen IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren