Haaksbergen wil dat Raad van State vonnis over paardenfokkerij schorst

Het college van Haaksbergen legt zich niet neer bij een uitspraak van de rechtbank Overijssel in oktober vorig jaar, over paardenfokkerij De Hanenberghoeve. De rechtbank vernietigde toen de omgevingsvergunning voor de bouw van een stal, een schuur en een bijgebouw. Het college en paardenfokker Johan Hilderink waren met stomheid geslagen.

Een paard is geen vee en dus is de paardenfokkerij geen agrarisch bedrijf, oordeelde de rechtbank. Het bestemmingsplan laat volgens de rechtbank alleen agrarische bedrijven toe op de bedrijfslocatie aan de Oude Enschedeseweg. Het college kreeg de opdracht om een nieuwe beslissing te nemen over de vergunningaanvraag.

Maar vandaag vroeg het college aan de Raad van State om die opdracht te schorsen. "We willen eerst het eindoordeel van de Raad afwachten in deze zaak", zegt een woordvoerster. "Als we nu een nieuwe vergunning verlenen, dan wordt die meteen weer aangevochten en er lopen al genoeg procedures in deze zaak."

De geëmotioneerde Hilderink vroeg de Raad om de kwestie snel af te handelen. Hij zegt al meer dan 70.000 euro te hebben besteed aan advocaten. Intussen heeft hij de stal, de schuur en het bijgebouw al gerealiseerd.

Maar enkele bezwaarmakers hebben de gemeente alweer gevraagd om hiertegen op te treden, omdat daarvoor nu geen rechtsgeldige vergunning meer is.

De Raad van State doet binnen twee weken uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
Haaksbergen Regio Enschede Raad van State Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren