Start van de lente: paddentrek komt op gang in Kuinderbos

Vanaf vandaag is de meteorologische lente van start gegaan. Echt lenteweer is het nog niet, maar de nachten worden wel steeds warmer. Dus komt de paddentrek op gang. In KuinreĀ hielpen vandaag leerlingen van een basisschool uit de buurt bij het overzetten van de padden naar het veilige water in het Kuinderbos.

De komende maand helpen elke werkdag leerlingen van een basisschool uit de buurt met het overzetten van padden en kikkers. In totaal dragen 500 leerlingen hun steentje bij. 

En die hulp is hard nodig, volgens boswachter Harco Bergman van Staatsbosbeheer. "Je moet je voorstellen dat we dit elke dag moeten doen. Vorig jaar hebben we meer dan tweeduizend dieren overgezet, dus hulp is hard nodig."

Gele emmers

De kinderen lopen langs het paddenscherm van gat naar gat, waar de padden en kikkers 's nachts in worden gevangen. Ze stoppen de dieren in gele emmers om ze vervolgens in een vijver aan de overkant van de weg weer vrij te laten. 

Aangezien het een wat koudere nacht is geweest, zijn er niet heel veel padden en kikkers gevangen. Toch vinden de leerlingen zo nu en dan wat dieren. "Ik heb er al acht gevonden. Padden, kikkers en een salamander", vertelt een van de leerlingen.

Vijver

Nadat de kinderen langs het paddenscherm zijn gewandeld, steken ze de weg over om de dieren vrij te laten in de vijver. "Padden en kikkers hebben een soort van GPS in hun systeem. Ze willen altijd terug naar waar ze geboren zijn. En dat is in de vijver", legt Bergman uit.

In totaal vonden de leerlingen dertig kikkers, padden en salamanders. 

Meer over dit onderwerp:
Kuinre paddentrek lente
Deel dit artikel:

Reageren