Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
De vistrap in de Vecht bij stuw Vechterweerd bij Dalfsen
Foto: Jolande Verheij fullscreen
Aal passert een vistrap, gefilmd met onderwatercamera
Foto: Mark Kroes fullscreen

Wat zwemt daar? Publiek kan het waterschap helpen bij onderzoek naar vispassages

Geplaatst 02 mei 2017 - 17:30

Hou je van natuur en water, en heb je een computer, dan kan het waterschap je hulp goed gebruiken. Bij 2 Overijsselse vispassages zijn camera's neergezet die elke vis filmen die langszwemt. Die beelden kan iedereen thuis bekijken, en helpen met onderzoek naar de visstand.

Op verschillende plekken in de provincie zijn vispassages aangelegd, zodat vissen veilig een stuw kunnen passeren. Bij de passages bij gemaal Stroink in de Weerribben en bij de vistrap in de Vecht bij Dalfsen zijn deze week onderwatercamera's geplaatst die alle passerende vissen filmen.

Publiek helpt mee

Dat levert als het goed is straks een groot aantal filmpjes op van allerlei soorten vissen en andere waterdieren. Het terugkijken van die beelden en uitzoeken wat er zwemt is heel tijdrovend, daarom is hulp van het publiek erg welkom. De beelden worden geplaatst op visspotter.nl.

Iedereen die dat wil kan de beelden bekijken, en aangeven welke vis hij denkt te zien. Als er genoeg mensen meedoen komt vanzelf het goede antwoord bovendrijven. Je hoeft geen verstand van natuur of vissen te hebben, het is voor het waterschap al nuttig om te weten dát er vissen de vistrap kunnen passeren.

Wildspotter

Visspotter werk hetzelfde als wildspotter. Ook hier kan het publiek meehelpen bij het analyseren van beelden, maar dan gaat het om filmpjes van dieren die wildtunnels of andere wildpassages doorgaan. Duizenden mensen doen hier al aan mee, en het resultaat van wildspotter is boven verwachting goed.

Voor bedenker Mark van Heukelum van adviesbureau Arcadis reden om ook visspotter te starten. Het is wel complexer om een onderwatercamera goed werkend te krijgen, en ook het determineren van vissen is lastiger dan het onderscheid tussen een das of een otter.

Proefopstelling

Er zijn nu bij wijze van proef 2 camera's neergezet. Mark van heukelum en het waterschap hebben er alle vertrouwen in dat de camera's goede beelden gaan leveren en het publiek prima in staat is de vissoorten te herkennen. Als de proef slaagt komen er waarschijnlijk meer camera's bij.