Deventer wil vier woonunits plaatsen voor mensen met psychische stoornis

Deventer wil aan de Storminkstraat vier zogeheten 'Skaeve Huse' plaatsen. Dat zijn woonunits voor mensen die het psychisch niet aankunnen om in een gewone wijk te wonen. De huisjes staan op een rustige plek zonder veel prikkels voor de bewoners.

De woonunits worden geplaatst in een stuk niemandsland, naast het politiebureau aan de Storminksweg. De locatie is afgezonderd van de bewoonde wereld. Tussen de eerste buurhuizen en de 'Skaeve Huse' zit een drukke weg. De wethouder verwacht dan ook niet dat de buren bezwaar hebben.

Noodzaak

"De woonunits voorzien in een behoefte. Er zijn ook in Deventer mensen die in een gewone wijk overlast veroorzaken. Dat tolereren wij niet, dus uiteindelijk worden ze uit hun huis gezet. Die mensen komen dan terecht of bij hun oudere moeder of op een dure behandelplek in psychiatrisch ziekenhuis Brinkgreven. Terwijl ze met goede begeleiding op een prikkelarme plek prima kunnen wonen."

Goed plan

Wethouder Kolkman is enthousiast over het plan. "Op meerdere plekken in Nederland staan dit soort huisjes. Met goed resultaat. Het is voor iedereen beter. Voor de mensen die last hebben van de onruststokers in de woonwijk, voor de mensen zelf die gelukkiger zijn op een rustige plek, en voor de zorg. Er worden geen dure behandelplekken ingevuld door mensen die eigenlijk prima zelfstandig kunnen blijven wonen."

Geen hufterhuis

De term 'hufterhuis' of 'aso-woning' wil Kolkman absoluut niet gebruiken: "Het gaat om mensen die niet goed tegen prikkels kunnen en daardoor overlast veroorzaken. Het zijn geen hufters."

De bedoeling is dat in september of oktober de woonunits geplaatst worden.

Meer over dit onderwerp:
Deventer overlast Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren