Green Team Twente wint 'Koningsklasse' Shell Eco Marathon in Londen met waterstofauto

Green Team Twente heeft de 'Koningsklasse' van de Shell Eco Marathon gewonnen. De waterstofauto reed 278 kilometer op een kubieke meter waterstof en dat was bovendien een Twents record.

Tijdens de Shell Eco Marathon is het de bedoeling zo efficiënt en zuinig mogelijk te rijden op de gekozen brandstof. De negentien studenten van de Universiteit van Twente deden met de auto H28 mee aan de Urban Concept Class.


De Europese editie van de race vond dit jaar voor de tweede keer plaats rondom het beroemde Queen Elizabeth Olympic Park in Londen. Voorheen was Ahoy in Rotterdam de locatie. Het nieuwe parcours kent veel steile hellingen, scherpe bochten en meerdere uitdagingen. Zo zit er een tweehonderd meter lange helling in het parcours, een steile afdaling en een bocht van negentig graden.

Zwolse studenten
Naast het Twentse team deden er ook twee teams uit Zwolle mee, een team van Deltion en een team van Windesheim. Het team van Windesheim zat in dezelfde klasse als het team van de Universiteit van Twente, maar deed geen officiële poging om een goed resultaat neer te zetten.

Het team van Deltion werd elfde in de categorie ICE, de auto reed 75 kilometer met een liter brandstof. Een Frans team won de klasse door 685 kilometer te rijden met een liter gas.

De Zwolse teams werkten intensief samen tijdens de voorbereiding. Ze ontwierpen samen de ultralichte carbon body van de voertuigen, deelden onderling technische kennis en controleerden elkaars voertuig tijdens een testdag.

Deel dit artikel: