Daniël (12) opgelicht via internet: "Spaargeld van twee jaar weg"

Al zijn geld had Daniel Rijpma uit Geesteren opzij gezet voor een nieuwe Playstation. Maar liefst twee jaar aan kranten bezorgen en zijn verjaardagsgeld is hij kwijt door een foute aankoop via Marktplaats.

"Ik zag een Playstation 4 met controller voor 150 euro, ik heb het geld overgemaakt en nooit wat ontvangen." Daniel is er ingetrapt, net als zoveel anderen die onze enquête hebben ingevuld.

Leerzaam opgelicht

"De verkoper zei dat hij de Playstation had opgestuurd, daarna had hij een verhaal dat hij een code kwijt was en in slaap was gevallen waardoor het een dag later zou worden. Daarna heb ik niks meer van hem gehoord."

Daniel heeft er wel wat van geleerd: "Eerst moet ik weer sparen om een nieuwe Playstation te kopen, maar dan kijk ik of iemand al langer op Marktplaats is of maar één dag. Want oplichters wisselen steeds van account om niet gevonden te worden."

Volgens Jan-Willem te Gussinklo van Marktplaats is dit ook de belangrijkste tip om fraude tegen te gaan: "Probeer daarnaast een product zelf op te halen en niet op te laten sturen en betaal via PayPal of een creditcard. De kans dat je je geld dan nog terug krijgt is wat groter." Ook is het van belang om fraude te melden bij Marktplaats en om aangifte te doen bij de politie.

'Hopelijk overkomt het mij nooit meer'

Frits Lagendijk uit Enschede vulde ook de enquête over internetfraude in, die RTV Oost samen met de NOS en de andere regionale omroepen heeft opgezet: "Ik koop en verkoop veel via Marktplaats en eigenlijk gaat het altijd goed. Eén keer is het fout gegaan."

Hij was op zoek naar een nieuwe iPod en vond een mooie en vooral goedkope: "Achteraf gezien was het een hele dure, want ik was mijn geld kwijt en daarna moest ik alsnog een andere kopen. Stom, maar hopelijk overkomt het mij nooit meer."

Laqendijk is niet echt onder de indruk van wat de politie doet: "Ik heb online aangifte gedaan en daar stond bij dat je aan kan geven dat een bankrekeningnummer onbetrouwbaar is. Dat heb ik gedaan, maar als je het nu opzoekt is dat nummer nog steeds betrouwbaar!"

Meer over dit onderwerp:
internet fraude Marktplaats Nieuws
Deel dit artikel: