Winkeliers Twente over megabouwmarkten: de binnensteden worden bedreigd

Het is vijf voor twaalf en de binnensteden in Twente worden bedreigd. Twentse middenstanders maken zich grote zorgen over de uitbreidingsplannen voor megabouwmarkten in de regio. In een brandbrief aan de gemeenten schrijft de BelangenAlliantie Detailhandel Twente (BADT) dat de gemeenten een keuze moeten maken.

Hengelo heeft sinds kort een Bauhaus, Almelo en Enschede strijden om de hand van Hornbach. "Dat zit je met een gigantische toevoeging van winkelmeters in een markt die eigenlijk al te veel leegstand kent", zegt woordvoerder Annemieke Stallaert van BADT.

"In Nederland is 45 procent van de winkels buiten de binnensteden gevestigd. In Twente is dat al 60 procent. Als je je binnensteden vitaal wil houden moet je niet nog meer winkels naar de buitenrand verplaatsen. Het marktaandeel van Hornbach mag niet ten koste gaan van iets of iemand."

Ook krijgen de megabouwmarkten mogelijkheden die een andere winkelier niet heeft. "Zoals over soorten producten die verkocht mogen worden. In de binnensteden is dat heel duidelijk vastgelegd, en aan de rand van de stad mag ineens alles. Dan is er geen sprake van eerlijke concurrentie."

De provincie heeft inmiddels aan de noodrem getrokken. Gemeenten moeten met elkaar in overleg gaan over de komst van megabouwmarkten. Volgende maand gaan de Twentse gemeenten daarover in gesprek, met de brandbrief van de middenstanders in de achterzak.

Deel dit artikel: