Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De oprichter van Regiofund had het heel anders willen aanpakken
Foto: Pixabay fullscreen

Oprichter crowdfunding-platform Regiofund betreurt commotie over stilleggen werkzaamheden

Geplaatst 30 aug 2017 - 11:14
Gewijzigd 30 aug 2017 - 14:19

"Als ik wist wat voor een stof dit zou doen opwaaien, had ik het heel anders gedaan", zegt Marc Bevelsborg vanuit Vietnam, oprichter van het Twentse Regiofund. Bevelsborg liet afgelopen vrijdag aan zijn investeerders weten dat hij stopt met zijn crowdfunding-platform. 

Investeerders konden via regiofund.nl geld investeren in Twentse projecten. Via een brief liet Bevelsborg vrijdag aan de betreffende investeerders weten dat 'het niet gelukt is een gedegen exploitatie op te bouwen'. De ondernemers moeten vanaf september zelf zorg dragen voor het terugbetalen van bedragen aan investeerders. 

"Die eerste brief is volledig uit zijn verband getrokken", reageert Bevelsborg vanuit Vietnam. Het gaat volgens de oprichter alleen om het stoppen van de maandelijkse uitbetaling. Volgens het Financieel Dagblad zit er ongeveer voor 375.000 euro aan investeringen in het platform.

Problemen

Investeerders en ondernemers zeggen in de problemen te komen als Regiofund stopt als tussenpersoon. In mailwisselingen die in het bezit zijn van het Financieel Dagblad laten ondernemers weten dat Regiofund tekort schiet in de zorgplicht. 

Afgelopen maandag probeerde Bevelsborg de ophef de kop in te drukken. Hij verstuurde opnieuw een mail waarin staat dat hij 'vooralsnog het betalingsverkeer zal faciliteren'. Bevelsborg biedt zijn excuses aan en zegt dat de berichtgeving 'summier en kort door de bocht was'. 

Bevelborg laat weten dat hij bezig is met het zoeken van een nieuw tussenpersoon. "Zo blijft het betalingsverkeer hetzelfde doorlopen zoals dat tot nu toe altijd is gegaan."

Vertrokken

Bevelborg is in Vietman voor een assessment op gebied van ontwikkelingslandbouw. "De indruk is gewekt dat ik met een zak geld ben vertrokken, maar ik heb geen geld. De ondernemers betalen mij voor het betalingsverkeer dat ik regel, maar verder heb ik het geld van de investeerders helemaal niet tot mijn beschikking", aldus Bevelborg.

Website offline

Vanmorgen bleek Regiofund.nl offline te zijn. "Dit heeft niks te maken met het staken van de activiteiten. Het gaat om een technisch mankement en ik verwacht dat de website vandaag of morgen weer in de lucht is", zei Bevelsborg vanmorgen. Inmiddels is regiofund.nl weer online.

Geen wetgeving

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) is op de hoogte van het staken van activiteiten bij Regiofund. "Crowdfunding is een nieuwe markt. Er zijn voorschriften voor deze markt, maar er is nog geen wetgeving", aldus Michiel Gosens van AFM. AFM zegt dat de risico's die deze markt heeft, prioriteit hebben.