Boodschappen vergeten af te rekenen: bewustwording dementie tijdens Wereld Alzheimer Dag

Het is vandaag Wereld Alzheimer Dag. Door heel Overijssel worden er activiteiten georganiseerd om mensen bewust te maken van dementie. Ook in de gemeente Zwartewaterland werd vandaag aandacht besteed aan deze dag. In drie supermarkten in de gemeente gingen vrijwilligers in gesprek met mensen over dementie.

"Het aantal dementerenden gaat de komende jaren toenemen. Dat betekent veel voor de dementerenden zelf, hun omgeving en de samenleving", vertelt wethouder Gerrit Knol van de gemeente. 

Hij vervolgt: "het is best lastig als je iemand tegenkomt die verward gedrag vertoont. Niet iedereen heeft hier ervaring mee en kan hier goed mee omgaan. Als gemeente willen we daar graag bij helpen. We willen een dementievriendelijke samenleving creëren." 

Scenes

Onder andere in de Emté in Hasselt werd actie gevoerd. Vrijwilligers gingen in gesprek met klanten over dementie. Ook liep er een actrice door de supermarkt die mogelijke scenario's naspeelde.  

"Mevrouw leek erg verward en wist niet meer hoe ze haar boodschappen moest afrekenen. Ze wist haar pincode niet meer en toen heb ik haar geholpen om met contant geld te betalen", vertelt een caissière.  

Initiatief

Klanten reageren positief op de actie. "Het is een goed initiatief, omdat veel mensen niet weten hoe ze moeten omgaan met dit soort situaties. Ze begrijpen het ook vaak niet", vertelt een klant. 

Ook de caissière vindt het een goed initiatief. "Je wordt je er bewust van dat sommige mensen wat extra hulp nodig hebben. Ik denk dat het daarom belangrijk is dat dit onder de aandacht wordt gebracht."

Meer over dit onderwerp:
dementie Kop van Overijssel Alzheimer Nieuws
Deel dit artikel: