Aantal vrouwelijke techniekstudenten op UT Enschede stijgt, maar het zijn er nog te weinig

Er kiezen nog te weinig meiden voor een technische studie, vinden ze bij de Universiteit Twente (UT) in Enschede. Van alle bèta-studenten is 28 procent vrouw. De UT wil dat percentage zo snel mogelijk op dertig procent krijgen.

Vier jaar geleden behaalde de UT nog een record, toen was 25 procent van de bèta-studenten vrouw. Nu dus drie procent meer. "Het gaat met hele kleine stapjes", zegt Carolien Robaard van de UT. 

Techniek met zorg en design

"Vooral studies waar techniek wordt gecombineerd met zorg of design zijn nu populair bij vrouwen. Andere technische studies als Electrical Engineering scoren duidelijk minder bij vrouwen." 

Met een high-tech-high-tea probeert de UT vandaag zo'n honderd vrouwelijke VWO-leerlingen te overtuigen dat een technische studie niet alleen leuk is voor jongens. Onder het genot van cake en gebak zijn er speeddates en workshops die de leerlingen kunnen volgen. 

Italië koploper

Nederland loopt op het gebied van vrouwen in de techniek achter op andere Europese landen. "In Italië bedraagt het aantal vrouwelijke bèta-studenten meer dan 50 procent van het totaal", vertelt Robaard. "Dat gaan we niet halen denk ik, maar dertig procent op korte termijn zou mooi zijn." 

Meer over dit onderwerp:
universiteit twente Nieuws
Deel dit artikel: