Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
brandweerwagen brandweerauto VR Twente
Foto: Veiligheidsregio Twente / Ziegler fullscreen
De brandweer maakt de A28 schoon
Foto: Henry Wallinga fullscreen

Brandweerlieden in Twente geven hun werk een ruime voldoende

Geplaatst 20 okt 2017 - 00:36
Gewijzigd 20 okt 2017 - 10:15

Hoe ervaren brandweermannen en –vrouwen in Nederland hun werk als brandweer? En hoe tevreden zijn zij hierover? De afgelopen maanden is hier landelijk onderzoek naar gedaan. In Twente geven de brandweerlieden hun werk in elk geval een dikke zeven.

Eind mei heeft Brandweer Nederland een groot belevingsonderzoek gehouden onder brandweermensen. Zowel beroeps- als vrijwillige brandweerlieden is gevraagd hoe zij het werk beleven. 

Ruim veertig procent van alle brandweerlieden in Nederland deed mee aan het onderzoek. Daarvan geeft 93 procent aan dat zij met plezier naar hun werk gaan, zich veilig en vakbekwaam voelen. Op de vraag hoe tevreden men is met het werk bij de brandweer, werd als gemiddeld rapportcijfer een zeven gegeven.

Twente

Het rapportcijfer ligt in Twente iets hoger, op een 7,3. Brandweer Twente hield vanavond een bijeenkomst om de resultaten te bespreken met het personeel.

Brandweerlieden in de regio geven, naast een hoog cijfer, wel aan dat zij intensiever betrokken willen worden bij de organisatie. "Geef ons wat meer ruimte, geef ons wat meer betrokkenheid", vragen de brandweerlieden aldus commandant Stephan Wevers. "Ze willen bijvoorbeeld meer betrokken worden bij de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen, inkoop van voertuigen, oefeningen en opleidingen." 

IJsselland

Over het algemeen is de beleving in IJsseland ook positief te noemen. Hier deden ruim achthonderd brandweerlieden mee aan het onderzoek. Zo geeft 91 procent aan trots te zijn brandweerman of -vrouw te zijn en heeft 85 procent passie voor het vak.

Brandweerlieden in IJsselland geven aan dat veranderingen in de organisatie goed te volgen zijn. Ook wordt de werkdruk over het algemeen niet als te hoog ervaren. Ook worden ze goed betrokken bij onderwerpen die hen aangaan.

Ook in IJsselland zijn er aandachtspunten te zien. Over het algemeen is er weinig enthousiasme voor uitruk op maat; het uitrukken met minder dan zes personen. De waardering voor de eigen ploegleider op posten is groot, de relatie met de mensen van de bureauorganisatie kan nog verder groeien.