Vakbonden betreuren sluiting 'Hengeloos icoon en banenfabriek'

CNV Vakmensen en De Unie betreuren de sluiting van Siemens in Hengelo. Bestuurder Gerard van der Molen van CNV Vakmensen wil graag op korte termijn om tafel met Siemens.

“De onderhandelingen zullen zich toespitsen op zoveel mogelijk behoud van werkgelegenheid. En pas daarna op een eerlijke compensatie voor het verlies van banen.”

Stork
Siemens maakte vandaag bekend de fabrieken van Siemens in Hengelo te willen sluiten. Ooit behoorden de fabrieken tot het Stork-concern. Wat op zijn beurt een icoon was en banenfabriek in de Overijsselse stad vormde.

De Siemens-fabriek in Hengelo behoort tot de Power & Gas-divisie van Siemens, met een hoofdkantoor in Den Haag. In Hengelo verliezen met deze beslissing circa zeshonderd mensen hun werk.

Waarom Hengelo?

"We wisten natuurlijk dat het slecht ging met die divisie", zegt Hans Korver van De Unie. "De olie- en gasindustrie heeft het immers zwaar."

"Maar waarom moet juist Hengelo dicht?", vraagt Korver zich af. "In onze beleving draait die vestiging erg goed. Dat moet Siemens echt gaan uitleggen."

Moeilijk om weer werk te vinden
“Een dramatisch verhaal natuurlijk, zo tegen het eind van het jaar", zegt Van der Molen. "Dit raakt de regio hard. Extra ingewikkeld is het, omdat de gemiddelde leeftijd van de werknemers al redelijk hoog is."

"Dat de crisis voorbij is, helpt. En dat de vraag naar personeel weer groeit helpt nog méér natuurlijk. Maar het blijft de vraag of deze mensen daar allemaal van kunnen profiteren. 50-plus en 55-plus blijft toch de werkzoekende met minder royale kansen op ander werk. Dat zullen we in de onderhandelingen over het compenseren van dit sluitingsbesluit natuurlijk meenemen.”

Meer over dit onderwerp:
CNV Vakmensen Siemens Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: