Agenda van Twente 2018 gaat door onder ontbindende voorwaarden Rijssen-Holten en Almelo

De Agenda van Twente 2018 kan doorgaan. Dat besluit heeft de Bestuurscommissie, bestaande uit de veertien Twentse gemeenten, vandaag genomen.

Maar of alle veertien gemeenten ook daadwerkelijk mee gaan doen is nog maar de vraag. Want Almelo en Rijssen-Holten moeten met het voorstel eerst naar de gemeenteraad, en die zijn nog niet zondermeer akkoord.

De twee gemeenten zijn uiteindelijk akkoord gegaan met de nieuwe Agenda van Twente, met als ontbindende voorwaarde het akkoord van de gemeenteraad.

'Gemeenteraad heeft laatste woord'

Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten en wethouder Javier Cornelissen van Almelo hebben allebei toegezegd een positief advies aan de gemeenteraden mee te geven.

"Maar de gemeenteraad is het hoogste orgaan, en die zullen zelf een besluit nemen. Ik kan niet voorspellen of de raad akkoord gaat", zegt burgemeester Arco Hofland.

€7,50 per inwoner

In de vorige vergadering lagen Rijssen-Holten, Almelo en Hellendoorn nog dwars. Het voorstel om de bijdrage per inwoner naar €7,50 te tillen was het voornaamste probleem.

De gemeente Almelo heeft simpelweg niet genoeg geld, Rijssen-Holten en Hellendoorn willen weten wat de investering voor hun eigen gemeente oplevert. Ze zijn kritisch over de besteding en verantwoording van het geld. Dit zou niet concreet genoeg zijn.

Waar gaat het geld voor de Agenda van Twente naar toe?

Voor de komende periode reserveert iedere Twentse gemeente €7,50 per inwoner. €3,50 wordt besteed aan de basisinfrastructuur. Dit zijn projecten die al lopen of al in een traject voor een bijdrage zitten. De overige €4,- gaat naar toekomstige projecten.

Deel dit artikel: