16-jarig schaatstalent uit Almelo gaat voor Olympische Spelen 2022

Geen twijfel mogelijk, Annebet Dekker uit Almelo weet zeker dat zij op de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking zal starten: "Dat jaar om ervaring op te doen, 4 jaar later wil ik meedoen om de medailles."

Het 16 jarige schaatstalent doet al jaren mee in de top van haar leeftijdscategorie en ook in een klasse hoger doet ze mee om de eerste plaatsen.

Vanaf haar vijfde schaatst ze: "Het ging niet altijd zo goed hoor, maar zeker de laatste 3 jaar dat ik nu in de selectie zit, rij ik regelmatig een podiumplaats." Annebet houdt vooral van de korte afstanden: "De 500 en de 1.000 meter zijn mijn afstanden. De rest vind ik te lang. In het seizoen 2014-2015 reed ik voor het eerst een 1.500 meter en dat ging best goed. Maar daarna niet meer zo."

Jorien ter Mors

Ze wordt al snel vergeleken met Jorien ter Mors, die rijdt ook de kortere afstanden en komt net als Annebet uit Twente.

Blessures horen bij topsport: "3 jaar geleden ben ik flink geblesseerd geweest, dus ik weet hoe het is. In het begin dacht ik nog lekker even niet trainen, maar dan zag ik die anderen beter worden en toen baalde ik flink."

Trainen in de zomer belangrijker dan in de winter

Die blessure was in de zomer, maar de gevolgen werden pas duidelijk in de winter: "In de zomer leg je de basis voor je schaatsseizoen. In de zomer train je ook meer, veel fiets, dat zorgt voor een goede kracht en conditie."

Om topsporter te worden moet je veel laten: "Ik laat feestjes nog wel eens schieten, omdat ik moet trainen. Maar veel van mijn vrienden zijn ook veel met sport bezig, dus die doen hetzelfde. Dat scheelt."

Zelf schaatsen slijpen

Het materiaal is heel belangrijk: "Daarom slijp ik mijn schaatsen zelf. Weet ik precies hoe ze zijn, dat vind ik prettig." Tijdens selectiewedstrijden schaatst ze ineens als 16-jarige tegen de 8 jaar oudere Pien Keulstra, die terug probeert te komen op haar oude topniveau. Annebet eindigt op de 500 meter net achter Keulstra en pakt daarmee de tweede plaats.

En als ze de top van het schaatsen niet haalt? Zonder arrogant over te komen zegt ze: "Mijn hele leven roep ik al dat ik 2022 Peking ga halen, dus dat gaat gewoon gebeuren!"

Deel dit artikel: