Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Heeten test nieuw energienetwerk: "Als dit slaagt, kan dat 80 miljard schelen"
Foto: iStock fullscreen

Heeten test nieuw energienetwerk: "Als dit slaagt, kan het 80 miljard schelen"

Geplaatst 07 dec 2017 - 15:40
Gewijzigd 02 feb 2018 - 13:42

Heeten wordt de proeftuin van een nieuw soort energienetwerk waarin buren stroom met elkaar delen. Als deze proef slaagt zouden netwerkbeheerders zomaar 80 miljard euro kunnen besparen.

Wanneer zonnepanelen meer energie opwekken dan verbruiken, stroomt de 'restenergie' via kabels naar een energieleverancier. Omdat deze 'ouderwetse' kabels eigenlijk niet geschikt zijn voor tweerichtingsverkeer, liggen stroomstoringen op de loer. Aangezien steeds meer mensen overgaan op zonne-energie, wordt in Heeten een alternatieve energiemarkt getest.

Deze proef, ‘Gridflex’, is erop gericht om de energie zoveel mogelijk daar te gebruiken waar deze wordt opgewekt, dus in de woning zelf, bij de buurman of in de wijk. Restenergie stroomt dan niet meer naar een leverancier, maar naar een buurtbewoner.  


Sociaal-maatschappelijke functie

"Op deze manier worden de kabels van de netwerkbeheerder ontlast en tegelijkertijd heeft het een sociaal maatschappelijke functie", aldus initiatiefnemer Dominique Doedens. "Mensen verdelen energie, het brengt mensen bij
elkaar."


Energie Management Systeem

Om inzicht te krijgen in het energieverbruik, wordt bij de deelnemers een Energie Management Systeem opgehangen. Dit is een kastje dat energieverbruik meet. Via een app kan de bewoner vervolgens het eigen verbruik volgen. "Dit geeft mensen inzicht in eigen energieverbruik. We verwachten dat mensen daardoor duurzamer gaan leven en bewuster met energie omgaan", aldus Doedens. 

80 miljard

Volgens Bob Winckels, woordvoerder van Enexis, kan de netbeheerder zomaar 8 miljard overhouden als het experiment in Heeten slaagt. Als het initiatief uiteindelijk landelijk wordt uitgevoerd kan dit bedrag volgens de bedenkers oplopen tot een totaalbedrag van 80 miljard euro voor alle netbeheerders.