Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Interface van de app
Foto: BepTab fullscreen
De media wordt geladen ...

Deventer studenten ontwikkelen app voor eenzame ouderen

Geplaatst 07 dec 2017 - 17:22
Gewijzigd 10 jan 2018 - 20:03

Met één druk op de knop bellen met een willekeurige mede-oudere. Het kan met de BepTab, een idee van twee Saxion-studenten uit Deventer om de eenzaamheid onder ouderen terug te dringen.

Mats Kwakernaak en Janben Welleweerd bedachten de applicatie voor de tablet als opdracht voor de opleiding Business & Retail Management aan het Saxion. "We moesten een oplossing gaan zoeken voor een bestaand probleem. Toen waren Gerard Joling en Gordon veel op televisie met hun programma over eenzaamheid en dus was het onderwerp eigenlijk vrij snel gekozen", vertelt Kwakernaak.

Voor de financiering strikten de studenten een fonds. "We zijn allebei student, dus hebben geen dikke portemonnee om dat zelf te kunnen financieren. Via een fonds hebben we subsidie gekregen en van dat geld hebben we de app kunnen ontwikkelen."

Beppen

De naam BepTab is een samenvoeging van het oud-Nederlandse woord 'beppen' en 'tablet'. "Met één druk op de knop kun je een videogesprek starten met een willekeurige andere gebruiker. Dus je weet van tevoren niet wie je dan aan de lijn en te zien krijgt."

Na afloop kunnen de gebruikers aangeven of ze het een leuk gesprek vonden. "Vonden ze het allebei leuk, dan komen ze bij elkaar in de vriendenlijst en kunnen ze vaker bellen."


Te moeilijk is de app volgens de bedenkers niet voor ouderen. "Ouderen zijn net mensen", lacht Kwakernaak. "Ik snap een magnetron niet, tenzij er een duidelijke handleiding is. En de app is heel eenvoudig.

Meer lezen over: