Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Saxion blij met halvering collegegeld lerarenopleiding
Foto: RTV Oost / Emiel Geerding fullscreen
De media wordt geladen ...

Saxion blij met halvering collegegeld voor lerarenopleidingen

Geplaatst 07 dec 2017 - 16:41
Gewijzigd 07 dec 2017 - 17:02

"Dit is een stimulans om lerarenopleidingen nog meer in het vizier te krijgen", zegt Jan Auwke Diepenhorst, directeur van van de lerarenopleiding van Saxion in Deventer en Enschede. Om het lerarentekort terug te dringen, hoeven studenten die volgend schooljaar beginnen met een lerarenopleidingen maar de helft van het collegegeld te betalen.

Minister Ingrid van Engelshoven kondigde de maatregel vandaag aan tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer.

Een goede, maar ook noodzakelijk maatregel, volgens Saxiondirecteur Diepenhorst. "Het tekort is dringend en komt eraan, ook in Oost-Nederland. En een tekort op de arbeidsmarkt is voor veel studenten een overweging om aan een studie te beginnen. Dus als dit tekort voldoende wordt gecommuniceerd, dan gaat er wat gebeuren."

Goede mensen
De maatregel geldt voor studenten die nieuw zijn in het hoger onderwijs en volgend collegejaar beginnen. Ze krijgen twee jaar halvering van het collegegeld. 

Diepenheim hoopt dat de korting er niet voor zorgt dat mensen die niet geschikt zijn als leraar sneller gaan reageren.
"We hopen uiteraard dat het niet leidt tot mensen een verkeerde keuze gaan maken. Want uiteindelijk gaat het om mensen die passie hebben voor het onderwijs en inhoudelijk gemotiveerd zijn. Het is één van de mooiste beroepen."

Meer lezen over: