Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Het gerenoveerde pand aan de Willemskade in Zwolle
Foto: Marthijn Kroeze fullscreen

Door Rietveld ontworpen kantoorpand in Zwolle nieuw leven ingeblazen

Geplaatst 07 dec 2017 - 22:03
Gewijzigd 09 dec 2017 - 11:47

Na een grondige renovatie heeft projectontwikkelaar Van Wonen vandaag het kantoorpand aan de Willemskade in Zwolle geopend. Een bijzonder pand, want het is ooit door architect Gerrit Rietveld ontworpen.

Projectontwikkelaar Van Wonen heeft het pand nieuw leven ingeblazen. Directeur Alfred Bolks loopt trots rond en verteld passievol over de renovatie. "Het zat vol met hokjes en kantoren. Na het weghalen van de wanden en het terugbrengen van de oorspronkelijke kleuren, is het pand weer in de staat zoals Rietveld het ooit bedoeld heeft."

Oorspronkelijke staat
Volgens Bolks waren de toiletgroepen het meeste werk. "Er stonden toiletpotten uit 1958, dat kon niet meer. Die zijn vernieuwd en verder is alles weer in oorspronkelijke staat hersteld." De vooruitziende en vernieuwende blik van die tijd, sluit bijzonder goed aan bij het 'nieuwe werken' van tegenwoordig.

Grote open ruimtes en veel licht zijn ook de wensen van tegenwoordig, zegt Bolks. "Het is in de zomer iets te warm en in de winter zit je met koude voeten, maar het is wel een Rietveld. Dat heeft iedereen er graag voor over."

Visitekaartje
Het kantoorpand is een rijksmonument en heeft een grote architectonische waarde. Het is het enige kantoorpand dat Rietveld heeft ontworpen. "Al vanaf het begin van de renovatie hebben wij dit samen met de Rijksmonumentendienst gedaan. Iedereen was vooral blij dat dit ‘toch wat vervallen’ kantoorpand weer in oorspronkelijke staat werd gebracht."

Volgens Bolks werkt het als een visitekaartje. "Wij werken veel samen met architecten en aannemers. Daar gingen we eerder altijd naar toe. Nu vragen ze aan ons u of ze hier mogen komen, omdat ze het pand graag van binnen willen zien."

Geen museum
Ook van buitenaf is er grote belangstelling om het pand te bezoeken, al wil Bolks wel benadrukken dat het geen museum is. "Rietveld heeft het bedoeld als een kantoorruimte. Een plek om te werken en zo wordt het ook gebruikt. Het heeft uiteraard meer onderhoud nodig dan een nieuw kantoorpand. We zullen de schilder wat vaker moeten laten komen, maar we gaan er goed voor zorgen."

Meer lezen over: