Haaksbergen op de bres voor vestiging Stoeterij aan Oude Enschedeseweg

Burgemeester en wethouders van Haaksbergen blijven vechten voor de vestiging van een deel van Stoeterij De Hanenberghoeve aan de Oude Enschedeseweg. Het gemeentebestuur stelde vandaag een hoger beroep in bij de Raad van State, nadat de rechter na bezwaren van omwonenden de omgevingsvergunning vernietigde.Â

Eigenaar Hilderink heeft de nieuwe bebouwing van de Stoeterij, een schuur en trainingshal, al in gebruik genomen. Maar volgens de Zwolse rechtbank is het opfokken van paarden daar niet toegestaan.

Het bestemmingsplan laat agrarisch gebruik toe, maar het opfokken van paarden is volgens de rechtbank geen agrarische activiteit.

Daarbij keek de rechtbank onder meer naar oordelen van de Raad van State over paardenhouderijen.

Maar de rechters van de Raad wezen vandaag ook naar andere uitspraken die gunstiger lijken voor de stoeterij.

Intussen heeft de gemeente voor de zekerheid een nieuw bestemmingsplan gemaakt voor de stoeterij en een nieuwe omgevingsvergunning verleend. Dat wordt nu ook aangevochten door omwonenden.

Het gemeentebestuur en Hilderink hopen dat de Raad het oordeel van de Zwolse rechtbank terugdraait. Dan is de nieuwe vergunning niet meer nodig en wordt voorkomen dat de al 10 jaar lopende procedure blijft voortduren.

De Raad doet binnen twee maanden uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
paarden Haaksbergen Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: