Gert-Jan Oplaat: 'Kippen moeten van november tot april binnenblijven'

"Kippen moeten van november tot april binnenblijven. Zo voorkom je dat dieren onnodig worden geruimd." Dat zegt voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (NEPLUVI).

Gisteren werd bij een eendenbedrijf in Biddinghuizen vogelgriep vastgesteld, een extreem besmettelijke variant. In heel Nederland geldt daardoor per direct een ophokplicht voor pluimvee.

"Vogelgriep zit in de natuur", zegt Oplaat. "Altijd is het ergens in de wereld. In Azië, Europa, overal komt het voor. Je moet je afvragen of je in de toekomst door kunt gaan om kippen buiten te laten lopen." 

'Kippen elke winter naar binnen'

"Wat mij betreft gaat pluimvee standaard naar binnen in de winterperiode. Net als koeien", zegt Oplaat. Dat de biologische sector het daar niet mee eens is? "Het is in het belang van het dier zelf", aldus Oplaat. "Zo voorkom je dat dieren onnodig geruimd worden." 

Alle slachterijen hebben last van de ophokplicht, zegt Oplaat. "Slachterijen die afzetten buiten Europa krijgen meteen problemen door grenzen die gesloten gaan worden. Als dit te lang gaat duren, loopt de schade zo in de miljoenen." 

Ophokplicht

Vorig jaar was de laatste uitbraak van vogelgriep op 24 december. Het duurde toen vijf maanden voordat alles werd vrijgegeven. "Als er nu niet meer uitbraken zijn, kan het snel gaan", zegt Oplaat. "Is er toch meer aan de hand, dan zijn we zo weer maanden onder de pannen." 

Oplaat maakt zich op dit moment vooral zorgen over de slachterij in Nunspeet. "We proberen nu een veilige route van en naar het bedrijf te krijgen om te voorkomen dat de slachterij maandag niet open gaat. Dan staan honderden mensen op straat." 

Deel dit artikel: