Binnenkort in Enschede, de Cannatheek: Gebruik wiet als medicijn

Artie de Lange en Remo Nijenhuis openen binnenkort aan De Heurne een Cannatheek. Hier worden medicinale wietproducten verkocht. De producten zijn gemaakt op basis van industriële hennep.

Het gaat daarbij om zogenoemde CBD-producten, zoals voedingssupplementen. Het duo gaat ook voorlichting geven aan thuistelers, patiënten, artsen en praktijkondersteuners. Daarnaast is er gelegenheid om zelfgemaakte wietolie te laten testen op de juiste gehaltes. "Het is uitdrukkelijk geen coffeeshop",

zegt Remo Nijenhuis.

Tien verschillende medicijnen per dag

Hilly Lucassen uit Almelo gebruikt al vijf jaar medicinale cannabisolie voor allerlei klachten, waaronder nierfalen. "Dan wordt er wel een diagnose gesteld maar zijn er geen medicijnen. Of je krijg medicijnen waar weer andere medicijnen nodig zijn omdat ze maagproblemen geven". Toen ze tien verschillende medicijnen per dag moest slikken, was het voor haar genoeg.

In wietolie vond Hilly een alternatief. Tegenwoordig slikt ze nog maar twee medicijnen, onder andere voor diabetes. De andere klachten zijn dankzij het gebruik van wietolie verdwenen of verminderd. Omdat de olie bij de apotheek duur is, maakt ze het zelf.

Pijn moet het leven niet beheersen

Bij de 25-jarige Niek de Jonge werd tot drie keer toe kanker vastgesteld. Hij heeft een dwarslaesie en zit in een rolstoel. "Ik wil mijn leven niet laten beheersen door pijn, zegt hij, en toont een filmpje van hem terwijl hij aan het zitskiën is. "Mijn eerste keer op de zitski", zegt hij trots.

Niek heeft constant last van zenuwpijn maar helaas bracht de wietolie geen uitkomst. "Ze hadden me verteld dat het geen wondermiddel was. Maar ik slaap wel beter. Soms word ik van drie wekkers nog niet wakker". Vriendin Leanne Maathuis: "Het is vervelend als je partner zo slecht slaapt van de pijn. Nu slaap ik dus ook veel beter". 

Recht op zelfzorg

Leanne, Niek en Hilly zijn positief over de komst van de cannatheek. "Het is positief dat er goede informatie beschikbaar komt, zegt Leanne. Hilly: "Ik vind het belangrijk dat mensen het zelf kunnen maken. iedereen heeft recht op zelfzorg". 

Nijenhuis en De Lange beseffen dat hun activiteiten onder een vergrootglas liggen. Een eerdere poging van De Lange om legaal wietzaden te verkopen werd door justitie getorpedeerd. De Lange: "We krijgen steeds meer acceptatie vanuit de politiek en de medische wereld". 

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede wiet Cannabis hennepteelt Nieuws
Deel dit artikel: