Stormvloedkering bij Ramspol weer in werking, balgstuw opnieuw opgeblazen

De balgstuw van stormvloedkering Ramspol is vannacht enkele uren opgeblazen vanwege de windrichting in combinatie met de hoge waterstand in het Ketelmeer. Het is de tweede keer deze week dat de ballonnen werden opgeblazen.

"De omstandigheden geven aan dat het in werking stellen van de stormvloedkering om veiligheidsredenen gewenst is", laat woordvoerder Koos Hartnak weten.

De kering werd rond één uur vannacht weer leeg gelaten. De scheepvaart is nog wel steeds gestremd. Duikers moeten nog controleren of het doek weer goed op de plek ligt. Dat kan pas als de stroming minder is.

Windrichting luistert nauw

"De windrichting luistert hier heel nauw en geeft bij een paar graden verschil al grote gevolgen voor de opstuwing van het water vanuit het Ketelmeer naar het Zwarte Meer. Daar komt bij dat er al sprake is van een hoogwaterstand, die nu nog verder zal stijgen naar verwachting."

Opblazen balgstuw komt zelden voor

De stormvloedkering Ramspol tussen het Kampereiland en de Noordoostpolder bestaat uit drie balgen, een soort opblaasbare dambuizen van sterk rubberdoek. Ze werden woensdag ook al opgeblazen in verband met hoogwater. Het komt niet vaak voor dat Rijkswaterstaat deze maatregel moet nemen. 

Deel dit artikel: