Ondernemer Albert Talen gaat weg uit Staphorst

Albert Talen is van plan om te vertrekken uit Staphorst. Dat bevestigt de ondernemer na berichtgeving van de Streekredactie. De ondernemer heeft met zijn afvalrecyclingbedrijf al jaren een hoogoplopend conflict met de gemeente over een grondruil. "Alles wat ik doe, wordt tegengewerkt. Ik ben nu 48, als ik 75 ben is de vergunning pas rond. Daar kan ik niet op wachten."

Talen wil met de opbrengst van de verkoop zijn vestiging in Meppel verder uitbouwen. "Ik zit daar nu een jaar, een mooie locatie met vergunning." Talen ruilde grond met de gemeente Staphorst, waardoor hij op een ander perceel zijn afval kwijt kon.

Vergunningen

De gemeente had schriftelijk toegezegd dat hij op dat deel alvast kon beginnen met de afvalverwerking. Dit bleek uiteindelijk niet zo te zijn. Talen had een vergunning aan moeten vragen, waarna de provincie hem een boete van 50.000 euro oplegde. 

Hoewel Talen uit Staphorst wil vertrekken, is hij niet van plan de strijdbijl te begraven. De bezwaarschriften tegen de gemeente lopen gewoon door. Verder wil hij er niet over praten. "Het ligt nog te gevoelig allemaal."

Arrestaties

In het langlopende conflict werd Talen aangehouden voor mishandeling en bedreiging van een gemeente ambtenaar. 

Ook werd hij een keer gearresteerd omdat hij afval op de openbare weg had gestort. Omdat de gemeente afspraken over het afgeven van een milieuvergunning niet na kwam, stortte Talen meerdere keren het afval.

Rol raadslid en wethouder Jan Talen

Oud-raadslid en wethouder in Staphorst Jan Talen, overigens geen familie van Albert Talen, raakte in het conflict in opspraak omdat hij mogelijk de integriteit zou hebben geschonden door deel te nemen aan een gesprek tussen de ondernemer en de provincie, eind 2015.

Na onderzoek werd geconstateerd dat Talen niet in strijd handelde met de Gemeentewet door bij dat gesprek aanwezig te zijn. Wel had hij die moeten melden bij de gemeente.

Deel dit artikel: