Commissaris van de Koning neemt kijkje bij hoge water in de IJssel

Het water in de IJssel blijft stijgen en donderdag wordt een piek verwacht. Boele Staal, Commissaris van de Koning, kwam vanochtend persoonlijk poolshoogte nemen.

Samen met burgemeester Ton Strien van Olst-Wijhe keek de kersverse Commissaris van de Koning onder meer naar Camping 't Haasje op Fortmond. De camping ligt in de uiterwaarden van de IJssel en is door het hoge water niet bereikbaar.

Maatregelen

Op uitnodiging van de burgemeester bekeek de Commissaris van de Koning welke maatregelen worden genomen als de toegangsweg naar Fortmond vanwege het hoge water wordt afgesloten. Hij sprak hierover met het college van burgemeester en wethouders, enkele medewerkers van de gemeente en drie bewoners van Fortmond. Vandaag was de inzet van de veerdienst overigens nog niet nodig.

 
Zodra de gemeente op basis van de waterstanden in de IJssel verwacht dat de weg bij Fortmond onder water komt te staan, start ze met de voorbereidende werkzaamheden. Als eerste worden alle bewoners van Fortmond geïnformeerd. Daarnaast komt er op Camping ’t Haasje een pomp van de brandweer en worden er zand en zandzakken geleverd. De Buitendienst treft voorbereidingen voor de inzet van de gemeenteboot en de gemeente maakt afspraken met de brandweer en de meldkamer voor calamiteiten.

 

Bewoners Fortmond

Twee bewoners van Fortmond en de beheerder van Camping ’t Haasje hebben de Commissaris verteld hoe het is om op ‘het bewoonde eiland’ te wonen. Zij zien dit aankomen en bereiden zich erop voor door bijvoorbeeld extra inkopen te doen. Zij zijn tevreden over de veerdienst en de parkeermogelijkheden bij het veer.

Commissaris van Koning Boele Staal: “Ik vond het prettig om me te laten informeren en de verhalen direct van de inwoners te horen.” Hij was onder de indruk van de nuchterheid en de zelfredzaamheid van de Fortmonders.

 

De Commissaris van de Koning toonde zich ook geïnteresseerd in andere onderwerpen die in de gemeente Olst-Wijhespelen en die tijdens de rondgang ter sprake kwamen.

Meer over dit onderwerp:
IJssel Fortmond Salland Deventer Nieuws
Deel dit artikel: